HPV vírus - mi a teendőm?

Tisztelt Doktor Úr! Szemölcseltávolítás előtt a bőrgyógyász HPV vizsgálat elvégzését javasolta. A teszt eredménye 31-es lett. Kérdéseim: 1. Mi a teendőm, mit javasol gyógyulásom elősegítésére? 2. Olvastam az Indol3c immunerősítőről. Mi a véleménye róla? Javasolja-e ennek szedését az esetemben? 3. Az eredmény ismeretében Ön javasolja-e a szemölcs eltávolítását? Várom válaszát! Üdvözlettel: Elvira

Dr. Pétervári László válasza Nőgyógyászati betegségek témában

HPV 16, 18, 31, 33, 35, 45, 52, 58.Ezek magas kockázatú típusok.

A magas rizikójú fertőzések a hüvely, a végbélnyílás, illetve a szeméremtest nyálkahártyáját támadják meg, és megfelelő kezelés nélkül kóros sejtelváltozásokat okozhatnak.

A HPV 16 és 18-as típusok okozzák a méhnyakrákos megbetegedések 60-70%-át. A vírusfertőzés célzott módon (mint például a bakteriális fertőzések antibiotikummal) nem kezelhető, nincs rá specifikus gyógyszer. A szervezetnek kell legyőznie a fertőzést. Amennyiben spontán gyógyulás nem következik be, abban az esetben immunrendszert erősítő módszerekkel érhető el eredmény. A HPV kezelése jelenleg a fertőzés által okozott betegségnek megfelelően kell, hogy történjen (szakmai irányelvek) . A legfontosabb a megelőzés, ennek lehetőségei a biztonságos szex, monogám és tartós párkapcsolat, a mechanikus védelem (rendszeres óvszerhasználat) , a szűrővizsgálat és a védőoltás. A védőoltás Magyarországon is elérhető.

Kérdés: 2016. január 28., 21:07; Megválaszolva: 2016. január 29., 23:30
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Lehetek terhes?
Peteérés, terhesség elősegítése
Tisztelt Doktor úr/nő! Olyan problémával fordulok önhöz, hogy április óta rajta vagyunk a kistesó projekten de eddig még nem sikerült. a mostani...
Segítséget kérnék
hyperprolactinaemia és a kombinált...
Üdvözlöm! Szeretném kikérni a véleményét a doktoraim döntéseiről, mert kétségeim merültek fel a gyógyszereim együttes alkalmazásával...
Condyloma+negativ hpv, kóros...
Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr! Az elmúlt fél évben másodszor is visszatérő condylomat kellett kezeltetnem. A legutóbbi szemölcs eltávolításon...