HPV vírus - mi a teendőm?

Tisztelt Doktor Úr! Szemölcseltávolítás előtt a bőrgyógyász HPV vizsgálat elvégzését javasolta. A teszt eredménye 31-es lett. Kérdéseim: 1. Mi a teendőm, mit javasol gyógyulásom elősegítésére? 2. Olvastam az Indol3c immunerősítőről. Mi a véleménye róla? Javasolja-e ennek szedését az esetemben? 3. Az eredmény ismeretében Ön javasolja-e a szemölcs eltávolítását? Várom válaszát! Üdvözlettel.

Dr. Pétervári László válasza Nőgyógyászati betegségek témában

HPV 16, 18, 31, 33, 35, 45, 52, 58.Ezek magas kockázatú típusok. A magas rizikójú fertőzések a hüvely, a végbélnyílás, illetve a szeméremtest nyálkahártyáját támadják meg, és megfelelő kezelés nélkül kóros sejtelváltozásokat okozhatnak. A HPV 16 és 18-as típusok okozzák a méhnyakrákos megbetegedések 60-70%-át. A vírusfertőzés célzott módon (mint például a bakteriális fertőzések antibiotikummal) nem kezelhető, nincs rá specifikus gyógyszer. A szervezetnek kell legyőznie a fertőzést. Amennyiben spontán gyógyulás nem következik be, abban az esetben immunrendszert erősítő módszerekkel érhető el eredmény. A HPV kezelése jelenleg a fertőzés által okozott betegségnek megfelelően kell, hogy történjen (szakmai irányelvek). A legfontosabb a megelőzés, ennek lehetőségei a biztonságos szex, monogám és tartós párkapcsolat, a mechanikus védelem (rendszeres óvszerhasználat), a szűrővizsgálat és a védőoltás. A védőoltás Magyarországon is elérhető.

Megválaszolva: 2016. január 29.

Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek

NA HPV pozitivitás
LSIL eredmény
Tisztelt Doktor Úr! Nőgyógyászati rákszűrésem eredménye kóros hámelváltozást mutatott, LSIL (enyhe). A rákszűréssel egyidejűleg kértem a HPV vizsgálatot,...
Citológiai vizsgálat eredménye ASCUS?
Tisztelt Doktor Úr! Kézhez kaptam a citológiai vizsgálat eredményét, az értelmezésében szeretném a segítségét kérni. Endocerv átm. zónából kenet, minősége...
Nemi szemölcs
Jó Napot Kívánok! Én egy olyan kérdéssel fordulnék magához, hogy kb. 2 hete megjelent a hüvelyem körül illetve a gáton 2-3db kinövés. Nem viszket, nem fáj....
Candida gomba
Jó napot! Tegnapi nap folyamán kiderült, hogy candida gombám van. Az utolsó szexuális együttlétem után, vörös enyhén véres hüvelyinyálkahártyám volt. Másnap...
Lehetek terhes?
3 éve vagyunk házasok a férjemmel és próbálkozunk a kisteso projekten én szeptemberben töltöttem a 40.-et a férjem a 34.-et a férjemnek van egy 10 éves kisfia...