Petefészekciszta és teherbeesés

Tisztelt Doktor Úr! Problémám még 15 éves koromig nyúlik vissza, amikor is egy kipukkant petefészekciszta okozta belső vérzés miatt sürgősen meg kellett operálni, szerencsére a petefészek épen megmaradt. Ezután évekig visszatérő problémám volt a petefészekciszta, egy évben 3-4-szer okozott panaszt, a havi ciklusom rendszertelen volt, míg 21-22 éves korom körül egy nőgyógyász felírta nekem a Lindynette 20 tablettát, amivel cisztáim teljesen megszűntek és egészen egy évvel ezelőttig ezt szedtem. Ám tavaly ilyenkor eldöntöttük a férjemmel, hogy gyermeket szeretnénk, ezért február végén abbahagytam a tabletta szedését. Júliusban egy reggel éles alhasi görcsöm volt, Apranaxtól elmúlt. Szeptemberben ismét alhasi fájdalmam volt, uh-on 6 cm-es cisztát láttak. Ezután folyamatosan jártam nézetni és szinte folyamatosan van ciszta valamelyik petefészkemen, de mindig máshol, felszívódik, újra előjön, akár egy cikluson belül is. Az uh vizsgálatokon az is kiderült, hogy nincs peteérés, a méhnyálkahártya a 24-25. napokon is 6-7mm-es, ciklusaim 40 naposak. Szeptember közepe óta Premens tablettát, Inofolicot, E-vitamint szedek, a ciklus 2. felében progeszteron testápolót használok. A nőgyógyászom, decemberben hormonvizsgálatra küldött: A follikuláris fázisban minden normális, a luteális fázisban a progeszteronom 5, 4. Az orvos megállapította, hogy a ciklusom anovulációs. Elmondta, hogy akinek hajlama van a cisztára, annak ellenjavallt a Clostilbegyt szedése, de ha babát szeretnék meg kell kockáztatni. A ciklus 3-7 napja közt napi 1 tablettát javasolt. A kérdésem: tényleg nincs más lehetőségem? A 15 éves koromban történt eset miatt így is mindig rettegek, hogy mikor lesz megint nagy baj a cisztából. Mi a véleménye, a Clostylbegyt segíthet, hogy teherbe essek és ki is tudok hordani egy gyermeket? Előre is köszönöm válaszát: Süni

† Dr. Szalóczy Péter válasza Petefészek ciszta hajlam témában

Kedves Süni! Nem kis problémát tálalt fel. Bizonytalanságaim: érdekelt volna, hogy a hosszú tablettakorszak után az első vérzések, mennyire voltak pontosak? Egy 6 centiméteres ciszta nem tűnik el nyomtalanul, legfeljebb vérzéssel és dámaian, mint az első annak idején. Ekkora cisztát meg szoktak operálni. Nem tudom, hogyan tűnt el. Az anovulációhoz jó lenne még egy ciklust felmérni. Az értékek érthetően hétről hétre mások annak az 5-6 hormonnak számszerűségében, melyek szerepet játszanak a tökéletes petefészek működésben, hiszen havonta körbeforog az egész! Jó a kolléga ötlete az óvatos Clostilbegyttel, szoros ultrahangos ellenőrzés mellett. Drukkolok az eredményért.

Megválaszolva: 2016. január 16.

Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek

Nőgyógyászati probléma, nem szűnő...
Citologiai eredmény HPV?
Tisztelt Doktor Úr! 2022. Augusztusban volt egy conisatio műtétem HSIL CIN2 miatt. HPV típizálas is történt 16-os eredménnyel. Az első évben 3 havonta mentem...
Endometriózis és sokízületi gyulladás...
Tisztelt Dr. Kiss György! Nálam mr vizsgálat alapján endometriózist álapítottak meg. Kérdezni szeretném, hogy az endometriózis okozhat-e sok izületi...
Genitalis herpesz
Udvozlom Doktor Ur 2 eve diagnosztizaltak nalam genitalis herpeszt, tuneteim alapjan. Kenet vetel volt, vervetel nem tortent. Elso evben tobbszor volt...
Citológiai lelet reaktív hámelváltozás
Tisztelt Doktorúr! Citológiai eredményem a következő: Rákszűrés negatív Gyulladás, reaktív hámelváltozással Javaslat: ismétlés szükség szerint. Panaszom...
Sárga intim folyás
Tisztelt Doktor Úr! Stabil párkapcsolatban élek. A párom is és én is rendszeresen járunk szűrővizsgálatokra. Páromnak vannak intim területen szemölcsei, én...