kellemetlen hüvelyi és száj szag együtt

Tisztelt Doktor Úr! Azzal a problémával fordulok Önhöz, hogy teljesen rendszertelenül a hüvelyemnek és a számnak is kellemetlen szaga van. Ez csak együtt fordul elő és van, hogy csak kicsit érezni és napok múlva felerősödik, de van hogy egyik napról a másikra rögtön erős lesz. Egy ideje figyelem, és a menstruáció alatt soha nem fordul elő, de a ciklus közepe táján szinte mindig. Vagy közvetlenül menstruáció előtt/után pár nappal. Mivel nem tudom minek lehet köze ehhez az állapothoz, leírom az elmúlt pár év alakulását: Néhány évvel korábban Cypromixet szedtem 5 éven keresztül, azt elhagyva az egyik mellemből tejszerű váladékot tapasztaltam, ezért az orvosom Bromochriptint írt fel. (a prolaktin szintem nagyon magas volt) . 2 évig szedtem a Bromot, de a panasz nem szűnt (mellváladék) , a hormonszint viszont lecsökkent, így abbahagytam. Közben voltam koponya CT-n, nem láttak semmit. Ezután Nuvaringet használtam, majd áttértem az AltforAlle tablettára. Ekkor erősödött fel nagyon a kellemetlen hüvelyi folyás és szag, amire nem használt 3 különböző gyógyszer/kúp sem, így másik orvost kerestem. Az első orvos bakteriális fertőzésre gondolt, a másik pedig gombásra. A kenet kimutatta, hogy gombás és bakteriális fertőzésem is van. Ez lehet együtt? Közben elhagytam a fogamzásgátlót, és a kellemetlen, szagos hüvelyi folyás megszűnt, viszont helyette van az alkalmankénti furcsa hüvelyi - és száj szag/lehelet. (nem aceton, inkább olyan mint a káposzta) . Azért nem gondolok bélrendszeri problémára, mert a hüvellyel egyidőben jelentkezik mindig. Viszont semmilyen más problémám nincs (égő, viszkető érzés ) Van ötlete, hogy mi lehet a gond és milyen kezelés segíthet? Köszönöm előre is a választ! Üdvözlettel, E

Dr. Kiss György válasza Kellemetlen hüvelyi és száj szag együttt témában

Tisztelt Hölgyem!

Őnnek esetében Cytológia, HPV tipizálás, hüvelyi kenetvételt, illetve STD /sexuál uton terjedő kórokozók/kivizsgálást célszerü végeztetnie.

A hüvely soha nem steril, hüvelyi mikrobiomról beszélhetünk inkább, melyet az adott egyénre jellemző bakteriumok, gombák, virusok, egysejtüek alkotnak és a hüvelyben élő tejsav bakteriumok/lactobacilluusok/ által előállitott tejsav miatt a pH-ja 3, 8-4, 2, tehát enyhén savas és nem engedi elszaporodni sem a bakteriumokat, sem a gombákat.

Ebből következik tehát, hogy a mai tudásunk szerint a fent emlitett kivizsgálási folyamat adhat választ a kellemetlen hüvely- ill. szájszagra.

Üdvözlettel: dr. Kiss.

Kérdés: 2016. január 12., 23:01; Megválaszolva: 2016. január 13., 16:45
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Jó napot!Kórszövettani lelettel...
Bizsergés és vizelési inger
2 hónapja kimaradó menstruáció...
Ovestin krém helyett méhnyakkenet...
Negatív CINtec Plus