barnás, darabos vérzés, égető, csípő érzet

Tisztelt Doktor Úr / Doktornő! Már negyedik hónapja szedem a Qlaira fogamzásgátlót. Az első három hónapban is előfordult már ilyen, de azt mondtiák, hogy ez normális, beáll a szervezetem majd, és megszűnik. Azonban a 4. hónap középidejében is ismét tapasztalom ezt a problémát. Nagyon kellemetlen érzetet kelt, a vérzés mellett, már a szeretkezés is fájdalmakat okoz. Állandó partnerem van. Barnás, darabos vérzés jelentkezik. Nincs fertőzésem és gombám. Nem tudom, hogy mi lehet a kiváltó oka, illetve, hogy milyen alkalmakkor jelentkezik, ugyanis teljesen rendszertelen! Kérem segítsen!

Dr. Pétervári László válasza Nőgyógyászati betegségek témában

Először is a gyulladás kizárása szükséges.

A gyógyszer kezdeti szedése mellett kb.3 hónapig lehetséges vérezgetés. Ha valaki hormontartalmú fogamzásgátlási módszert (tabletta vagy hüvelygyűrű) alkalmaz, a használat ideje alatt a ciklus (azaz a méhnyálkahártya felépülése majd lelökődése) feletti irányítást a kívülről a szervezetbe vitt hormonok veszik át. Hormonális szempontból teljesen új időszámítás kezdődik, minden a tablettában vagy gyűrűben lévő két hormon (ösztrogén és gesztagén) fennhatósága alá kerül. Nem véletlen, hogy rendszertelen menstruációjú nőknél a hormonális fogamzásgátlás jótékony hatású, hiszen menzeszüket már nem az akadozó petefészek szabályozza, így az rendszeressé, szinte órára pontosan kiszámíthatóvá válik. A legtöbb modern készítmény a kiváló fogamzásgátló hatáson kívül szépen beállítja a havi vérzést is (ezt hívjuk cikluskontrollnak) . Néhány esetben előfordulhat azonban, hogy valaki a hormontartalmú fogamzásgátló módszer alkalmazása mellett is váratlan, rendellenes vérzést tapasztal. Ezeknek a vérzéseknek nagyon sok, különböző oka lehet. A nőgyógyásznál tett látogatás és egy alapos kivizsgálás adhat választ arra, hogy a vérzést eddig nem ismert szervi rendellenesség (úgynevezett organikus ok) vagy hormonális zavar (úgynevezett funkcionális ok) okozza. Az alábbi szervi elváltozások okozhatnak rendellenes vérzést (akár tablettaszedés alatt is): a méhtest jóindulatú daganata (myoma) a méhnyálkahártya jóindulatú daganata (polyp) fertőzés miatt kialakult méhgyulladás méhen belüli vagy kívüli terhesség speciális petefészek-ciszták ritkán rosszindulatú daganatok méhszájseb, krónikus méhnyak-gyulladás. Amikor az elvégzett vizsgálatok a fenti elváltozásokat kizárták, nagy valószínűséggel a hormonális rendszer egyensúlyzavaráról van szó, és ez okoz a normálistól eltérő vérzést. Megnyugtatásul, szervi eltérések inkább a középkorú nőknél fordulnak elő gyakrabban, fiatal lányoknál ritkák (kivéve a terhességet) . Amikor valaki először kezd hormontartalmú fogamzásgátlót használni életében, a szervezetnek hozzá kell szoknia a megváltozott hormonháztartáshoz. Ez az első, alkalmazkodási időszak kb. 3 hónapig tart. A nők nagy részében ennek semmilyen tünete nincs, a menstruációs ciklus zökkenőmentesen átáll a tabletta vagy hüvelygyűrű diktálta ritmusra. Érdemes türelmesnek lenni magunkhoz, a kezdeti kellemetlenségek jó eséllyel maguktól elmúlnak. Pecsételő vagy áttöréses vérzés A kitartó, nem múló pecsételő vérzés hátterében az áll, hogy a tablettából vagy hüvelygyűrűből nem jut el megfelelő mennyiségű hormon a méhnyálkahártyáig. Ezt hívjuk áttöréses vérzésnek. Ilyen esetben a méhnyálkahártya nem tud rendesen felépülni, és ez okozza a zavart. Szerencsére a készítmények fogamzásgátló hatása alacsonyabb hormonszintek mellett is kiváló, tehát nem kell attól tartani, hogy az áttöréses vérzés a módszer hatástalanságának a jele. Tablettás bevitel esetén alacsony hormonszinteket, és következményes áttöréses vérzést okozhat más gyógyszerek szedése (pl. antibiotikumok) , ami csökkenti a tabletta felszívódását vagy gyorsítja a hatóanyagok lebomlását. Átmeneti hatáscsökkenést okoz, ha a tabletta bevétele után 3 órán belül hányás lép fel (pl. gyomorrontás esetén) , vagy ha néhány tablettát elfelejt bevenni. Ilyen esetekben is számolni lehet rendellenes vérzés kialakulásával, a védettség csökkenése miatt akár terhesség is kialakulhat. Ha áttöréses vérzést tapasztal, mindenképp forduljon nőgyógyászhoz, szükség lehet a szedett tablettáról átváltani egy másikra (magasabb hormontartalmú, eltérő összetételű vagy többfázisos tabletta) . A nők szervezete, hormonrendszere nagyon eltérő, ezért lehet, hogy többfajta tablettát is ki kell próbálni, mire közösen rátalálnak arra a készítményre, ami megfelelően beállítja a vérzés

Kérdés: 2016. január 10., 23:23; Megválaszolva: 2016. január 11., 21:25
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Lehetek terhes?
Peteérés, terhesség elősegítése
Tisztelt Doktor úr/nő! Olyan problémával fordulok önhöz, hogy április óta rajta vagyunk a kistesó projekten de eddig még nem sikerült. a mostani...
Segítséget kérnék
hyperprolactinaemia és a kombinált...
Üdvözlöm! Szeretném kikérni a véleményét a doktoraim döntéseiről, mert kétségeim merültek fel a gyógyszereim együttes alkalmazásával...
Condyloma+negativ hpv, kóros...
Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr! Az elmúlt fél évben másodszor is visszatérő condylomat kellett kezeltetnem. A legutóbbi szemölcs eltávolításon...