magas GOT, GPT értékek terhesség alatt

Tisztelt Doktor Úr! 26 hetes várandós vagyok, és a legutóbbi vérvétel eredményeként a GOT illetve GPT értékeim magasak lettek a terhesség kezdetén mért teljesen jó értékekhez képest és jóval túlszárnyalták a ref.tartományt is (GOT: 50 (ref.érték 0-32) , GPT: 73 (ref.érték: 0-33)). Ezt követően kérte a nőgyógyászom, hogy végezzünk el egy kontrollt a májfunkciókat illetően, és az egy hétre rá mért értékek a következőképpen alakultak: GOT: 44, GPT: 68 illetve emellé még vizeletet is nézettem, ott minden rendben volt, nem tartalmazott fehérjét sem a vizelet. Nőgyógyászom nem említette, hogy miért nem jó, ha ezek az értékek magasak, így maradt számunkra a "dr.google". Eléggé ijesztő dolgokat találtunk (toxémia, epepangás, preeklampszia) . Ami talán fontos információ még, hogy a vérnyomásom végig alacsony volt a terhesség alatt (85/55, 100/60) , jelenleg pedig 111/71 Pulzus: 85. Az ultrahangon mindent rendben találtak, a Pici szíve is szépen dolgozik, de a pocakom nem túl nagy. Ön szerint van ok az aggodalomra, kellene-e esetleg egyéb kivizsgálás vagy bármi más amivel ezt a májfunkciót a normál értékek közé szorítsuk, illetve kell-e tartanunk valami probléma felmerülésétől ezen okból? Előre is nagyon köszönöm a válaszát! Tisztelettel, Vera

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szalóczy Péter válasza Magasabb terhességi laborértékek. témában

ű. Kedves Kérdező! A terhesség érthető okokból számos labor anyagcsere értéket megváltoztat, hiszen a baba ellátását is végeznie kell. Megnyugvásáért csak egy gasztroenterológus konzíliumát javaslom, hogy látja-e szükségét egyéb speciális májfunkciós vizsgálatnak. Nem valószínű, de megnyugtatásához lehetséges. A baba kellő méretét az ultrahangos ellenőrzések pontosan tisztázzák. Nyugi!

Kérdés: 2016. január 06., 00:02; Megválaszolva: 2016. január 06., 12:08
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Érdekes lelet
HPV pozitivitás
Barna folyás rákszűrés idején
HPV - rákszűrés
Mikor marad el a menstruációm?