Már nem is a gyerek a fontos, csak a méhemet ne vegyék ki!

Tisztelt Doktor Úr! 44 éves, gyermektelen, végtelenül elkeseredett nő vagyok, jelenleg a mélyponton... Elhanyagoltam a miómámat (közel 6 évig nem voltam orvosnál, mert minden más fontosabb volt) , féltem is elmenni mert sok egyéb rossz, negatív történt velem menet közben. pedig el kellett volna, mert sokszor visszacsapott az amúgy is az átlagosnál hosszabb menstruáció, elöntött a vér. A nyáron már darabos is volt a vérzésem, gyengének éreztem magam, sokszor leizzadtam, nem volt erőm a tornához, a szivem sokat extrázott, hamar feltekert a pulzusom már csak felállásra is. Csináltattam a háziorvossal egy teljes vérképet ami 17 helyen meg lett csillagozva, azaz igen rossz lett az eredményem, a vasam különösen; a háziorvos szerint "küzdök az életemért. (Fe: 1, 8, Hgb: 79, Htk: 0, 28) .Vsat azonnal kaptam, és több helyre beutalót. A nőgyógyászatot kerestem fel először, de mire ide jutottam az idegösszeroppanás szélén voltam, mindenki azt mondt (j) a; ki kell venni a méhemet, a nagy vérveszteséget a mióma okozhatja. Természetesen én ezt gondoltam, és bárcsak vissza tudnám pörgetni az időt, - hogy akkor bármi más fontosabb volt - de ezt nem lehet... Ultrahang leletem a következő: Az uterus mérete a belső méhszáj felett 82 x 61 x 72 mm, benne számos myomagöb, mely az üreget is deformálja. A méhnyak területén is látható myomagöb. Az endometrium csíkszerű. A jobb ovarium 40 x 40 mm, benne 20 mm-s follicularis sárgatest látható. A bal ovarium: 33 x 20 x 17 mm. Az adnexumok területén kóros nem ábrázolódik. Szabad hasűri folyadék nincs. A Douglas szabad, kóros echo nincs. Diagnosis: Uterus myomatosus. Hypermenorrhoea. Anaemia secundaria. Vélemény-javaslat-kezelés: Esmya 5mg, maltofer föl. A doktor úr még annyit mondott, hogy a méhem akár egy krumplis zsák. A miómákat csak a méh kivételével lehet eltávolítani, és kérdezte, meg akarom e mindenáron tartani a méhemet? Mindenképpen sezretném - ezt feleltem, de kérdés, hogy így meg lehet-e? Az ismerőseim szerint ilyenkor már nincs esélyem, ezzel az állapottal már kiveszik, jóllehet nekik már van gyerekük. Teljesen ki vagyok borulva, nem akarom elveszteni a méhemet... lelkileg annyira megviselne, hogy belehalnék... Gyermekem az orvos szerint már nem lehet, "irreális" - ahogy mondta. De legalább a méhem maradjon meg. Mi a véleménye a Doktor Úrnak erről, van esélyem, ha beszedem az Esmya-t, hogy összezsugorodnak a daganatok? Nagyon erős a gyógyszer, úgy értem a mellékhatásai? Mi lesz velem? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel Bianka

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Kiss György válasza Már nem is a gyerek fontos, csak a méhemet ne vegyék ki !! témában

Tisztelt Hölgyem!

Köszönöm a bizalmát, valóban nehéz kérdés.

Kezdem a választ:

1./ 44 éves nőnél rendetlen vérzés esetén ha van myoma, ha nincs curettage-t

/egészségügyi kaparást / ajánlott végezni, hogy a nyert anyagból szövettanilag kizárhassuk, hogy a rendetlen vérzés mögött nincs-e rosszindulatu folyamat.

2./ Ha a szövettan negativ, tehát rosszindulat kizárt, akkor lehet gondolkodni a myomák megkisebbitésén, melynek egyik utja valóban az Esmya és valóban a myómák mérete csökkeni fog, de a gyógyszer szedési ideje meghatározott és utána nem lehet tudni, hogy milyen növekedést mutatnak az elváltozások.

3./ Lehetséges, hogy a myomákat tápláló ereket radiológiai beavatkozás során embolizálják, igy a keringés csökkenésével a méretük is csökken. Pesten és Pécsett ismert ilyen Radiológiai Klinika, ahol ezt végzik.

4./ Laparoscopiában/ hastükrözés / jártas nőgyógyász ilyen kevésbé megterhelő beavatkzásból is meg tudja oldani a myomák eltávolitását, de ha gy nem megy, akkor a hasi mütét során kell myomectomiát végezni!

Önnél, az UH szerint a myoma a méh üregét is deformálja, tehát elég rossz helyen vannak és véleményt erről és sorsukról csak mütét során lehet alkotni.

Megértem lelkiállapotát, de most döntenie kell!

Röviden: ha egyéb rosszindulatu folyamat kizárható, akkor ezek az eljárások állnak rendelkezésünkre, ha méhét meg akarja tartani.

Üdvözlettel: dr.Kiss.

Kérdés: 2015. október 02., 14:31; Megválaszolva: 2015. október 02., 16:46
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Missed ab, szövettan
Fogamzásgátlás 50 év felett
Okozhat még gondot?
Vérzés menopausaban
Barna folyas
Kedves Doktor ur! 38 eves no vagyok es 2 hete idoben megjon. a menstruacio a megszokott iseig tartott, viszont kb. a menstruacio 12. napjatol par napja barna...