Aggódnom kell?

Tisztelt Doktorúr! A minap megkaptam a rákszűrés leletemet, és bár valamelyest elmagyarázták, de nem igazán nyugtattak meg. A leleten ez áll: Értékelhető, de Atypusos laphámsejtek, nem meghatározható okból. / Asc-us / A kenet altalános minősítése: Kóros vagy neoplasticus hámelváltozás azonosítható. Reaktív laphámsejtek, nem meghatározható okból. / reparatio / Javaslat: Ismétlés 3-6 hónap múlva. HPV tipizálás. A vizsgálat előtt volt egy viszketéssel járó állapotom, lehet ettől ez az eredmény? Aggódnom kell? A három hónap nagyon hosszú idő, és emiatt nagyon ideges vagyok. Köszönettel: Brigi

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pétervári László válasza Nőgyógyászati betegségek témában

A cytológia lelet ASCUS: ezt okozhatja gyulladás.

Gyulladás gyógyszeres kezelése szükséges, majd a cytológia vizsgálat ismétlése.

HPV nélkül gyakorlatilag nincs daganat, tehát ha a bizonytalan leletek (pl. ASCUS, P3) , LSIL illetve HPV-gyanú esetében HPV-vizsgálatot is végeznek, melynek eredménye negatív, akkor ki lehet jelenteni, hogy nagy valószínűséggel kizárható a rákmegelőző elváltozás jelenléte, műtéti beavatkozásra nincs feltétlenül szükség. A citológiai szűrés és a HPV-kimutatás együttes alkalmazásával szinte teljes biztonsággal kimondható a diagnózis és megfelelő kezelés kezdhető!

Pozitív HPV-lelet birtokában, de egyéb szervi elváltozások nélkül, műtét vagy egyéb beavatkozás nem indokolt! Önmagában a HPV-pozitív lelet mindössze annyit jelent, hogy figyeljenek jobban magukra és a leletet követően maximum 6 hónap múlva jelentkezzenek rákszúrésen.

Kérdés: 2015. szeptember 23., 12:48; Megválaszolva: 2015. szeptember 24., 22:30
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Lehetek terhes?
Peteérés, terhesség elősegítése
Tisztelt Doktor úr/nő! Olyan problémával fordulok önhöz, hogy április óta rajta vagyunk a kistesó projekten de eddig még nem sikerült. a mostani...
Segítséget kérnék
hyperprolactinaemia és a kombinált...
Üdvözlöm! Szeretném kikérni a véleményét a doktoraim döntéseiről, mert kétségeim merültek fel a gyógyszereim együttes alkalmazásával...
Condyloma+negativ hpv, kóros...
Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr! Az elmúlt fél évben másodszor is visszatérő condylomat kellett kezeltetnem. A legutóbbi szemölcs eltávolításon ...