P2 - HPV gyanú?

Tisztelt Doktor Úr! 31 éves nő vagyok, 5 éve pár kapcsolatban élek és ugyanennyi ideje Lindynette 20-at szedek. Május végén rákszűrésen jártam, aminek az eredménye a lelet szerint P2 lett, viszont az "eredmények/kórokozók" részen az "egyébnél" az alábbi szerepel: "HPV? ", a javaslat mezőben pedig az "Ismétlés klinikai megítélés szerint" rész van bejelölve. A vizsgálatot végző orvos annyit mondott, hogy járjak ezentúl is rendszeresen szűrésre, mert a HPV nem gyógyítható... Megmondom őszintén, nem igazán vagyok nyugodt, és nem tudom, hogy mit tegyek?! Nem mondta, hogy menjek HPV vizsgálatra, mert csak kérdőjellel szerepel a leleten. Amúgy gombás fertőzésem van jelenleg, ez befolyásolhatta esetleg az eredményt? Ezen felül fel van még tüntetve a Parakeratosis is, valamint a Döderlein baccilus is be van jelölve. A kenet értékelhető, de endocervicialis/transformatios zóna hiányzik. Segítene értelmezni ezeket is? Előre is nagyon köszönöm a válaszát!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szalóczy Péter válasza kenetértelmezés témában

Kedv4 Kérdező! Az akut tennivaló a gomba egyszerű meggyógyítása. Jelenleg a HPV a félén múlva ildomos kenetismétlésen kívül nem jelent tennivalót, mindaddig, amíg P2 mellé jelentkezik. Amúgy az esetek jó részében spontán elmúlhat. A sokféle törzs úgynevezett tipizálását csak romló P érték esetén érdemes elvégezni. A Dőderlein a kívánatos tejsav baktérium, a parakeratózis apró, régebbi méhszájhiba gyógyulási formája. Majd a következő kenetben lesz endocevikális sejt is, ne törődjön most ezzel.

Kérdés: 2015. június 10., 23:39; Megválaszolva: 2015. június 12., 22:02
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
rákszürés
Tisztelt Dr Úr! 31 éves gyermektelen fiatal nő vagyok. Az utolsó citológiai eredményem p1 es lett és a papíromra még rá volt írva, hogy...
Missed ab, szövettan
Fogamzásgátlás 50 év felett
Okozhat még gondot?
Vérzés menopausaban