Progezsteron-hiány

Tisztelt Doktor Úr! Párommal már több, mint 3 éve szeretnénk kisbabát, de eddig sajnos eredménytelenül. Korábban volt egy vetélésem, de nem a mostani páromtól. Párom átesett az andrológiai vizsgálatokon, egy kis bacilust leszámítva minden rendben volt. Én januárban estem át egy laparoskopia-hysteroskopia-küret műtéten. A műtét a ciklusom 26. napján történt, átlagban 31 naposak a ciklusaim. A műtétet a 24. ciklusnapon vérvétel is megelőzte, de nem tudom, mit néztek belőle, mert annak az eredményét nem kaptam meg. A kórházi zárójelentésen az áll, hogy elégtelen secretio. A petevezetőim átjárhatók, nincs semmi rendellenesség. Az orvosom Duphaston szedését írta elő a 15. ciklusnaptól 10 napon át, 3 hónapon keresztül. Kérdésem a következő lenne: Mit jelent pontosan az elégtelen secretio? Egy ilyen műtétsorozat alapján meg lehet állapítani, hogy progeszteron elégtelenségem van? Valamint a 15. napon elkezdett Duphaston szedés nem befolyásolja a peteérést, ami a hőgörbe és az ovulációs tesztek szerint is a 18. nap körül van? Vagy keressek fel egy endokrinológust inkább, aki egy hormonsor felállításával meg tudja adni a pontos diagnózist mielőtt bármilyen hormont beszedek? Előre is köszönöm szépen válaszát! További szép napot kívánok! Tisztelettel: A.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Kiss György válasza Progeszteron hiány témában

Tisztelt A!

Az elégtelen secreció a "küret " során nyert anyag szövettani feldolgozásából derült ki. Az, hogy volt peteérése, azt szövettanilag a secreciós nyálkahártya bizonyitja / ebbe kellene beágyazódnia a megtermékenyült petesejtnek /

Tehát, az Ön esetében van secreciós nyálkahártya, de talán tul vékony és ezért valóban a progesteron /sárgatest hormon / a felelős---mai tudásunk szerint.

A hőgörbe információs tartalma eléggé megbizhatatlan, az ovulációs teszté kb. 40%-ra tehető.

A mütét előtt történt vérvételből az agyalapi mirigy /hypophysis/ 3 hormonját: FSH, LH, PROLACTIN / valamint a petefészek hormonokat: Oestrogent, Progesteont valamint Tesztoszteront határoznak meg.

A Duphastonnal történő kezelés helyes, valamint az s megnyugató, hogy a mütét során petefészkei átjárhatóak és semmi rendellensség nincs.

Meddőséggel foglalkozó szakember megkeresését ajánlom a későbbiekben!

Üdvözlettel: dr.Kiss.

Kérdés: 2015. február 19., 12:43; Megválaszolva: 2015. február 19., 13:26
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Érdeklődés
Mola terhesség
Elakadó vizelet
Menstruácios zavarok
Gombás fertözés