cytológiai lelet értelmezése

Tisztelt Doktorúr! A körzeti nőgyógyásznál voltam rákszűrésen és kenettenyésztésen, de nem volt sajnos valami bőbeszédű, a leletet pedig elég nehéz értelmezni. Kellemetlen, szúrós szagú, sárgás folyás volt a panaszom, de a dr szerint se kórokozó baktérium, se gomba nem tenyészett ki. A cervix cytológiai (Bethesda) lelet papíron viszont ez áll: Benignus hámelváltozás beikszelve, részletezés III.pontban kóros flóra beikszelve. Ezen kívül még a gyulladás reaktív hámelváltozással van beikszelve. Szerinte a rákszűrés negatív, de ezt végképp nem tudom, hol kellene a leleten látni. Ha nincs máshol X, akkor negatív? A hüvelygyulladásra recept nélkül kapható hüvelykúpot javasolt (tejsav baktérium) . Ennyi valóban elegendő? Régen nem volt ilyen kellemetlen szagú folyásom, biztos voltam benne, hogy fel fog írni valamit.Csatoltam a leletről a képet. Előre is köszönöm válaszát

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Kiss György válasza cytológiai lelet értelmezése témában

Tisztelt Hölgyem!

A Bethesda szerinti értékelésben nem a sejtek morfológiai osztályozását, tehát P1-2-3-4-5 végzik, hanem arra kapunk választ, hogy a méhnyakon levő laphámon és mirigyhámon milyen foku hámelváltozást észleltek és egyáltalán ez malignus e?

Az Önnél talált hámelváltozás benignus, tehát jó indulatu igy a rákszürés valóban negativ.

A jelzett kóros flóra /x/ és gyulladás/x/, valamint az, hogy klinikai tünetei is vannak, további kivizsgálást igényelhet / valdékból bakterium tenyésztést, esetleg STD kivizsgálást./ Üdvözlettel: dr.Kiss.

Kérdés: 2015. január 20., 19:59; Megválaszolva: 2015. január 20., 23:05
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Szűzhártya
Alacsony SHBG - teherbeesés
Nőgyógyászati probléma
Szűrővizsgálat eredménye
Terhesség és Citologia HSIL, HPV 45