Kenet eredmény

Tisztelt Doktor Úr! Ma kaptam kézhez a cytologiai leletemet. Az orvos, akinél voltam, azt mondta, minden rendben, de megmondom őszintén, hogy hiányolom róla a P1-P2 stb. eredményt. Ennyi szerepel a leleten: Kenetért: 2 Benignus sejtelváltozások Cyt. adatok: flóra - baktérium, gyulladt portio Diagnózis: A4990 Javaslat: Ismétlés szükség szerint. Eddig minden leletemen rajt volt a P2 eredmény. Ettől függetlenül, Ön is jónak értékeli ezt az eredményt? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: S.V.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Kiss György válasza kenet eredmény témában

Tisztelt Hölgyem!

Papanicolau görög orvos a méhnyakon található sejteket 5 csoportba osztotta. Az osztályozás alapja a sejtek plasmája és a sejtmagok közötti arány lett.

Tehát a P1, P2-nél a sejtek plazmája és a sejtmagok nagysága között teljesen normális az arány, a P4 ésP5 esetében óriási sejtmagvak vannak és a setplasma csak vékony csik formájában mutatkozik.

A P3 jelzéssel voltunk bajban, mert itt a sejtmagok csak egy kicsivel nagyobbak a plasma kárára, de ezt okozhatja gyulladás is és/vagy kezdődő rosszindulatu elváltozás is. Többször kellett megismételni a "rákszürést ", mig eldőlt, hogy melyik folyamatról lehet szó.

Ennek kiváltására és a biztosabb diagnózis érdekében született meg az un. Bethesda rendszer, ahol nem a sejtek morfológiáját, hanem a laphám és mirigyhám aktuális károsodását irják le a szövettanászok és azt, hogy ez egyáltalán malignus-e?

Ön ezen rendszer szerint kapta meg a leletet, ezért nincs P jelzés és számozás rajta.

A kenete jó, de a portió/méhnyak/ gyulladásos elváltozása miatt legközelebb kolposzkópos vizsgálatot is kérjen. Üdvözlettel: dr.Kiss.

Kérdés: 2015. január 20., 18:43; Megválaszolva: 2015. január 20., 22:44
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Szűzhártya
Alacsony SHBG - teherbeesés
Nőgyógyászati probléma
Szűrővizsgálat eredménye
Terhesség és Citologia HSIL, HPV 45