Holyagos himlö

Tisztelt Doktor úr 28 hetes terhes vagyok, 31 éves és sajnos hólyagos himlős (Vari-cella)! Azt szeretnem megtudni, hogy jelent e valami veszélyt a babára? kezdeményezhet korábbi szülést is? lehetséges hogy a pocaklakom is megkapta a hólyagos himlőt? vagy születhet foltokkal? Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pétervári László válasza terhesség témában

A varicella-zooster vírus (VZV) jellegzetessége, hogy az első fertőzést követően bárányhimlőt, majd hosszabb-rövidebb ideig tartó lappangást követően övsömört idéz elő. Bárányhimlő-fertőzésen gyermekkorban szinte mindenki átesik, ami egész életre szóló védettséget jelent a vírussal szemben. A betegség cseppfertőzés (már a lappangási idő alatt) és pörkök útján terjed. A betegség lefolyását követően a vírusok idegdúcokban, elsősorban a gerincvelői érzőidegdúcban bújhatnak meg. Előfordulhat, hogy a vírus soha többé nem okoz tüneteket, de megesik, hogy egy bizonyos lappangási időt – a szervezet immunrendszerének gyengülését – követően újból aktivizálódik.

VZV-fertőzés körülbelül minden hatezredik terhességnél fordul elő, többnyire már idősebb korban. A terhesség első harmadában 10 és 50 százalék között okoz magzati rendellenességet. Ultrahanggal a megvastagodott, meszes méhlepény mellett a központi idegrendszer, a szem és a végtagok rendellenességei figyelhetőek meg. A terhesség utolsó hetében elkapott fertőzést az érintett magzatok 30 százaléka nem éli túl.

A bárányhimlő elleni védőoltás nem tartozik a kötelező oltások közé, de ajánlott, különösen a terhesség előtt álló, bárányhimlőn át nem esett nők számára. A rubeolához hasonlóan a bárányhimlő esetében is még a családtervezés során ellenőrzik, hogy rendelkezik-e az anya védettséggel.

Vérből laborvizsgálattal igazolni lehet a friss fertőzést, vagy korábbi átvészeltséget.

Kérdés: 2015. január 07., 23:23; Megválaszolva: 2015. január 08., 21:01
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Szűzhártya
Alacsony SHBG - teherbeesés
Nőgyógyászati probléma
Szűrővizsgálat eredménye
Terhesség és Citologia HSIL, HPV 45