Miért kezdtem szőrösödni?

Tisztelt Doktor Úr! Kétségbeesetten fordulok Önhöz! 24 éves lány vagyok, világ életemben szabályos ciklusaim voltak, 2 éve pedig Nuvaring használatát kezdtem el, de idén október elsején abbahagytam mellékhatások (puffadás, libidó csökkenése) miatt. Utána volt egy megvonásos vérzésem majd 27 napra normálisan megjött. Utána azonban a várt időpontban csak tüneteim voltak (hasfájás, görcs) , de csak 47 napra jött meg. Gondoltam ez gyógyszer után normális. Ám kb 2 hete észrevettem, hogy a kézfejemre 2 oldalon szőr nőtt ki, ami ott soha nem volt. Aztán pár nap múlva már az alkaromon is terjedni kezdett, a tenyéri oldalon, felkúszott a felkaromra is. Megjelent köldök körül és most már gyakorlatilag az egész hátam szőrös, felkúszott a vállaimra is. A felkaromon, hasamon és a hátamon persze eddig is volt, de vékony és szőke, ez viszont hosszabb és sötétebb. Nem nagyon fekete, de rendkívül ronda közelről nézve. Elmentem nőgyógyászhoz, azt mondta ha nem akarok babát ír Dienillet, az majd megoldja, de nem akarok már hormont, főleg antiandrogént nem a libidóm miatt. Annyit mondott lehet ez PCOS, lehet IR de azt vizsgáltassam ahol akarom. A szőr meg biztos azért van, mert változott a hormonháztartásom, ha nem kell gyógyszer viseljem el. A kérdésem az lenne mit tegyek? Ön szerint ez lehet átmeneti a fogamzásgátló elhagyása miatt és majd ha beáll a ciklusom és ösztrogén/progeszteron szintem ez rendeződik? Vagy ez erősen pcos gyanús és indokoltnak tart egy kivizsgálást? Már tükörbe sem merek nézni, mert csak elfog a pánik. Hálás lennék ha tudna iránymutatást adni. Köszönettel, egy kétségbeesett lány

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szalóczy Péter válasza PCO szindróma gyanúja témában

Kedves Kérdező! Csaknem biztos, hogy PCO szindrómája van! Ez nem nőgyógyászati betegség, csak tüneteivel itt jelentkezik látványosan. De az egész szervezet érintve van minden szervével. Ez egy anyagcserét irányító fontos enzim zavara, hiánya.Ezért, ha csak felmerül is esetlegessége, feltétlen végére kell járni. Legfőbb tünetei: vérzés rendetlenség, egyenlőre rejtett cukoranyagcsere zavar, úgynevezett inzulin rezisztencia, azaz a szöveteknek nem elég a normális inzulin termelődés. Az androgének több okból megszaporodnak, a szőrösödés különböző fokú tüneteivel, melyekből az Ön által leírtak nem kis jelentőségűek. Legtöbbször a petefészkek ultrahangos képén megnagyobbodott, sok apró degenerált ciszta képét láthatjuk, innen a betegség nemzetközi elnevezése. polycisztás ovarium szindróma.

A bonyolult betegség részletes kivizsgálása, bizonyítása és kezelése nehéz feladat, ne kísérletezzen átlag nőgyógyászattal. Egyetlen országos központban van csúcsszintű hozzáértés, keresse fel mielőbb az I. számú Belgyógyászati Klinikán belül a Diabétesz Gondozó Nemzetközi Központot, Korányi Sándor u, 2/a címen a külső klinikák területén. Gyógyítható, karban tartható, szülhet később.

Kérdés: 2015. január 02., 03:02; Megválaszolva: 2015. január 02., 12:29
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Alacsony SHBG - teherbeesés
Nőgyógyászati probléma
Szűrővizsgálat eredménye
Terhesség és Citologia HSIL, HPV 45
Nem règ irtam