HPV (P4 cytológia)

Kedves Doktor Úr! Szeptember elején P4 cytológiám lett. (Kóros neoplasticus hámelváltozás, kifejezett fokú intraepithelialis laphám laesio (HSIL) CIN 3, vegyes baktérium) . A teszt megismétlésre került szeptember végén, ami ugyanúgy P4 lett, annyi különbséggel, hogy CIN3 helyett CIS megjelölés szerepelt benne, továbbá jelölték azt is, hogy Atypusos mirigyhámsejtek (AGC-NOS) is vannak. Október elején hurokkimetszéses műtétet hajtottak végre, melynek a szövettani eredményét követően a műtétet novemberben megismételték egy másik (hidegkéses konizáció) eljárással. Ennek szövettani eredményét most kaptam kézhez, melyben az alábbiak szerepelnek: "Górcső alatt: megelőző portio hurokkimetszés után végzett reconisatum került feldolgozásra 8 blokkban, 11 metszetben. A primer elváltozás szövettanilag in situ carcinomának bizonyult érintett mély resectios szegéllyel. A jelen mintában az átmeneti zónában kifejezett lobos reakció, helyenként még erosio látható. A 6-os számú blokk metszeteiben az endocervicalis csatorna területén atypusos lobos laphám figyelhető meg mérsékelt fokú nuclearis atypiával a hám alsó kétharmadában. A hám-stroma határ megtartott. A mély resectios szegély legalább 1mm szélesen ép. Vélemény: mérsékelt laphám típusú cervicalis dysplasia (residualis laesio) , ép újonnan képzett mély resectios szegély." HPV tipizálásom nem volt. A műtétet követően 3 havonta kell mennem rákszűrésre, és februárban, az első kontroll alkalmával fogják elvégezni azt is. Páromat szerettem volna szűretni, de azt mondták felesleges a mintavétel, inkább nála is februárban csináltassuk meg, egyidőben az én szűrésemmel. A nőgyógyászom nem javasolt immunerősítő kúrát, azonban a férfi HPV szűrés során azt tanácsolták, hogy én szedjek 500mg ISOPRINOSINE tablettát, napi 3x2 szemet 3 hónapon keresztül 2 hét gyógyszer-2 hét szünet ütemben. Kérdésem az lenne, Önnek mi a véleménye erről?! Jó ötlet a gyógyszer? Ön javasolná?! 2015-re terveztük a gyerekvállalást, mikor állhatunk biztonsággal neki?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szalóczy Péter válasza szövettani eredmény véleményezése témában

Kedves Kérdező! Sajnálom a sok macerát és izgalmat jelentett előzményekért, de talán végre rend lesz a méhszáján. A kettős műtét nem hátráltatja s baba megszületését, a heggesedés matt legfeljebb a kevésbé rugalmas méhszáj körüli szövetek repednek kissé. Mihelyt az ellenőrző kenet és tipizálás rendben van februárban, máris jöhet a baba menetrend. Az Isoprinosin nem konkrétan vírusölő, hanem immunrendszer erősítő, hogy szervezete bánjon el azesetleges maradék vírusokkal. Így mindenképpen érdemes végigszedni a kúrát, ami nagyjából a babaterv előtt befejeződik. Sok sikert!

Kérdés: 2014. december 06., 11:33; Megválaszolva: 2014. december 08., 11:31
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Alacsony SHBG - teherbeesés
Nőgyógyászati probléma
Szűrővizsgálat eredménye
Terhesség és Citologia HSIL, HPV 45
Nem règ irtam