HPV fertőzés, méhnyakrák szűrés - Nyugodt lehetek ilyen háttérrel?

Tisztelt Doktor Úr/Nő! Tavaly kaptam az ANTSZ-től egy behívót méhnyakrák szűrésre, amire azóta sem mentem el. Nőgyógyásznál is régen nem jártam, évek óta. Semmilyen panaszom nincs, de elgondolkodtat, hogy egyáltalán van-e bármilyen csekély esélye annak, hogy ki vagyok téve a HPV fertőzés veszélyének, vagy a méhnyakrák kockázatának. Mindenhol azt olvastam, hogy csupán nemi úton terjed, illetve bőrkontaktussal. Sem a férjem, sem én soha senki mással nem éltünk nemi életet, olyannyira, hogy semmilyen bőrkontaktusunk nem volt senki más személlyel egymáson kívül, csókot sem adtunk senki másnak szájára soha életünkben, csupán egymásnak. Ezzel elég kivételesek vagyunk, azt hiszem, és azt fontolgatom, hogy ebben az esetben talán képtelenség, hogy esélyem legyen elkapni a HPV-t vagy a méhnyakrákot. Uszodában, strandon, szaunában, bárhol van bármilyen csekély esélye, hogy elkapjam? Néhány éven belül gyermeket is szeretnénk, és akkor úgyis el kell mennem nőgyógyászhoz. Arra gondoltam, hogy addig emiatt nem mennék el nőgyógyászhoz. Nyugodt lehetek ilyen háttérrel? Esetleg anyáról gyermekre szüléskor terjedhet a HPV? Lehetünk fertőzöttek a szüleink révén akár?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pétervári László válasza a méhnyakrák szűrés témában

A HPV bárkit megfertőzhet: fi úkat és lányokat, férfi akat és nőket egyaránt. Mivel nem okoz tüneteket, sokan nem is tudják, hogy fertőzöttek. A HPV fertőzés elsősorban szexuális érintkezéssel terjed, beleértve a hüvelyi, az orális és az anális együttlétet is, de kézzel is átvihető. Fertőzött eszközök, használati tárgyak is közvetíthetik. A vírus behatolásához apró hámsérülés szükséges, ezért a sérüléssel járó szexuális aktus, a nemiszervek borotválása, a dörzsölődést okozó fehérnemű (pl. tanga) a folyamatot elősegíti. A HPV anyáról gyermekére is terjedhet, elsősorban a szülés közben. A tünetmentes HPV hordozó, aki többnyire nem is tudja, hogy fertőzött, maga is terjesztheti a fertőzést.

Kérdés: 2014. április 27., 19:57; Megválaszolva: 2014. április 29., 20:25
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Ciszta vagy petefeszekrak?
Fertőzés lehet
Mell elváltozása
Késői pete érés , PCOvagy...
Hüvelyi folyás