Secunder amenorrhoea megszüntetése hogyan lehetséges?

Tisztelt Szakértő! 18 éves lány vagyok, jelenleg 172 cm magas 62 kg. 2 éve 88 körül voltam. Egy év alatt leadtam közel 30 kilót, ami egészséges - is lehetne, de nem úgy, ahogy én csináltam. Egy kb. 700-800 kcal tartalmú étrenddel "sikerült" elérni a kitűzött célt, de nem túl meglepő módon közben jelentkeztek a mellékhatások is. Ezek közül egy még ma is makacsul tartja magát. Ez a secunder amenorrhoea, vagyis vérzéshiány. Úgy másfél éve. Voltam nőgyógyásznál, tőmondatokban vázolnám az eredményeket: Csináltak ultrahangot. Minden rendben. Szedtem 1 hétig Norcolutot (progeszteronos gyógyszer). Megjött. Aztán magától nem jött meg. Szedtem megint Norcolutot. Megjött. Csináltak hormontesztet. Nagyon alacsony a vérben az FSH és az LH szint. Szedtem Clostilbegyt-et (elméletileg ez az agyalapi mirigy hormontermelését gátló anyag hatását gátolja). Nem jött meg. A probléma tehát valószínűleg nem az, hogy valami gátolná a hormontermelést, hanem az, hogy egyáltalán nincs hormontermelés. Orvosi reakció: szedjek 3 hónapig Rigevidont (progeszteron tartalmú fogamzásgátló). Ez megvonásos vérzést eredményez. A problémát viszont sajnálatos módon továbbra sem oldja meg, sőt pont hogy gátolja a tüszőérést. Nem szedem. Helyette elkezdtem alternatív megoldásokat keresni. Szedtem barátcserje kapszulát. Próbálkoztam homeopátiával, iszok Lady ciklus teát, elkezdtem Aviva-tornázni. Azóta pedig rendszeresen, egészségesen étkezem. A súlyom 58-ról már 62, jobban érzem magam, és nem stresszelek. Én legalábbis. A környezetem sajnos nem így van vele, ők minden áron a véremre szomjaznak, azt akarják, hogy visszaálljon a menstruációm. Én is ezt akarom, de nem szeretnék mesterséges gyógyszerekkel beavatkozni a testem természetes hormonháztartásába. Pláne nem sikertelenül. Márpedig most ott állok, hogy abszolút SEMMI. Még elvileg 1 hétig iszom a teát, de akkor sincs rá semmi garancia, hogy ez majd hatni fog. Ennyi fért bele a 2000 karakterbe, szeretném a segítségét kérni ez ügyben. Mit tanácsol nekem?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pétervári László válasza a amenorrhoea témában

A menstruációs ciklus felépítése látszik célszerűnek hormonkezeléssel. Azonban ez ne fogamzásgátló készítmény, hanem hormonpótlására alkalmas készítménnyel történjen. Az eddig alkalmazott készítményekkel is lehetséges /Norcolut 2x1 10 napig, menstruáció 3.naptól Clostilbegyt 2x1 5 napig, menstruáció 15.naptól Norcolut 2x1 10 napig, ismételve/ három hónapon át. Lehetséges a menopausában alkalmazott készítménnyel is. Ezt követően vérből ismételt hormonvizsgálat, ennek birtokában a továbbiak.

Kérdés: 2014. április 16., 19:57; Megválaszolva: 2014. április 18., 15:17
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Sebészeti traumát követően...
Nőgyógyászati rákszűrés...
Jaydess levétele
Ciszta vagy petefeszekrak?
vérzészavar, hormon