Méh nagyobbodása

Nőgyógyászom minden vizsgálat (rákszűrés) alkalmával jelzi, hogy a méhem meg van nagyobbodva. Most javasolta, hogy szedjem az Esmya nevű gyógyszert 3 hónapig, amitől várhatóan összébb fog húzódni. Megrendeltem a gyógyszert, mivel a vérzés csökkenését is ígérte (elég erős a menstruációm). Az utóbbi hónapokban ugyan nem minden hónapban jött meg, gondolom már a változókor.. Egy ismerősöm - aki nőgyógyász orvos mellett asszisztál - nagyon rossz ötletnek tartja, hogy a fenti gyógyszert szedjem. Szerintük ezt csak a myoma vagy cista műtétek előtt szokták felírni. Most nem tudom, mitévő legyek. Megbízom az orvosomban, 25 éve hozzá járok, nem gondolom, hogy rosszat javasolna. Viszont az interneten is szétnéztem, ott is csak a műtétek kapcsán emlegetik az Esmyát. Hozzátartozik még az előzményekhez, hogy édesanyámnak is volt myomája. Nem tudom, annak van-e jelentősége, hogy a második szülésem után nagyon nehezen húzódott vissza a méhem (több szurit, gyógyszert is kaptam). Rosszat teszek-e vele, ha beszedem a gyógyszert?

† Dr. Szalóczy Péter válasza méhnagyobbodás témában

Kedves Kérdező! A míóma a méhsimaizomzatának jóindulatú, göbös megszaporodása, daganata, csak addig növekszik, amíg a petefészek tüzsőhormont termel, azaz a menopauzáig. Ha addig nem okozott hérítandó tüneteket, erős vérzéseket, szomszédos szervek nyomásos fájdalmát menopauza után a tünetek elmúlnak, a mioma visszafejlődik. Ha korán kialakul, éppen az ön életkorában lehet akkora, hogy műtétet igényel. Az Esmya ilyenkor megkönnyíti a beavatkozást, ha kisebb daganatot távolítunk el., De műtét nélkül is adható, mert a panaszokat csökkenti, nem lesz erős vérzés, megszünik a fájdalom és a növekedés átmenetileg. Hátrány, hogy drága a gyógyszer. Bízza magát régi orvosa véleményére. Ha nem használja az Esmyát mégsem, a vérzés csökkentésére is vannak jó gyógyszerek, úgynevezett Gesztagének.

Megválaszolva: 2013. július 10.

Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek

Méhmegnagyobbodás
Tisztelt doktor úr/nő! 42 éves nő vagyok, két gyermekem van (6 ill. 3 éves) császármetszéssel születtek. Menzeszem rendszeres, 28-30 napos ciklusaim vannak....
Méhnagyobbodás
Kedves Doktor Nő/Úr! Problémám a következő: már harmadik éve ilyenkor tavasszal megnagyobbodik a méhem, ami tart másfél két hónapig. Orvosnál voltam, semmit...
Barna ovulációs folyás antibiotikumtól
Gardasil-9 hpv elleni oltás / teherbe...
Multiplex myoma
Hashimoto és Betadine