szükséges-e méh eltávolìtás?

Egy szövettani jelentés: conisatum: 18-15mm-es méhnyak részletből vizsgálat volt.külső méhszáj körül 3-4mm hosszan felszìnen daganatos laphámborìték láthatò.Tumoros hám a külső méhszájnál több mirigybe beterjed, kisebb gocokban stròma infiltratiò is láthatò.infiltratio mélység nem haladja meg 2-mm-t.nyakcsatorna kezdeti szakaszán az eredeti cervikalis hengerhám helyén szintén daganatos laphámborìték láthatò.conisatum sebészi széle és a daganat között metszeten mérve kb.2mm tumormentes távolság láthatò.corpus kaparékròl: véralvadék volt.szövettanilag értékelhető endometrium nyálkahártyát a kaparék nem tartalmazott.diagnozis adására alkalmatlan volt.a cervix kaparék: ebben is kizáròlag véralvadék volt.szövettanìlag értékelhető nyálkahártyát a kaparék nem tartalmazott.diagnozis adásra alkalmatlan.ez állt a szövettani jelentésen.cytològiai vizsgálat majd 3- hònap mùlva.

Dr. Somorjai Attila válasza tumoros elváltozás témában

Az I/A1 stadiumú méhnyakráknál még szülni kívánó nőknél, ha az ellenőrzés biztosított, conisatio is elegendő abban az esetben, ha a kimetszés biztosan az épben történt és nincs nyirok- és/vagy érbetörés. Egyszerű (a petefészkek benthagyásával járó) méheltávolítás javasolt, ha a beteg már nem kíván szülni. Az ép petefészkek 50 éves korig megtarthatók.

Kérdés: 2013. január 22., 16:11; Megválaszolva: 2013. január 25., 19:19

Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek

Folyadék alapú cytologiai lelet
Irritált hüvely bemenet
Lehetek terhes előváladéktól?
Nőgyógyászati probléma
Változókori hormonpótlás...