Mit jelent a DHEA szint?

Tisztelt Dr. Úr! Azzal a kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy mit jelent a DHEA szint? Gyermekkorom óta pajzsmirigy alulműködéssel kezelnek (Azóta autoimmun és Hashimotos is lettem) Jelenleg a vérvételem eredménye: TSH: 3.24 (Fél évvel ezelőtt még 7 felett volt) DHEA: 1370ng/dl. Totál tesztoszteron: 29 ng/dl. Estradiol: 104.4 pg/ml. ATPO: 600 U/ml felett (fél évvel ezelőtt ez 1000felett volt) Nőgyógyászatilag sosem tapasztaltam magamon problémát, rendszeres, napra pontos a vérzésem. Nem szőrösödöm, és alhasi fájdalmaim sincsenek. Ez az eredmény is véletlenszerűen rajzolódott ki, az endokrinológus kérte. Olvastam arról, hogy a DHEA a 20-30as éveiket élőknek ilyenkor a legmagasabb ez a szint. Ez valóban így van? Elküldött hüvelyi UH-ra biztos ami biztos, nincs-e valami probléma mégis. Számíthatok a cisztán kívül nagyobb gondra? Most őszintén szólva nagyon megijedtem ilyen téren semmi problémám nem volt hálistennek, a pajzsmiriggyel is viszonylag a többi beteghez képest " szerencsésnek" mondhatom magam. Van okom félni esetleg a későbbiekben a babavállalással kapcsolatban? ÉS ha valóban cisztám van, milyen kezelésre számíthatok? Fel tud valóban szívódni magától? Szintén olvastam arról, hogy fogamzásgátló adásával a dhea szintet le lehet vinni, de én eddig abban a hitben éltem, hogy soha nem szedhetek. Köszönöm szépen válaszát.

Dr. Pétervári László válasza DHEA szint témában

DHEA, leánykori nevén, dehydroepiandrosterone, a 30-as és 40-es években vált ismertté. A mellékvesekéreg termeli, amelyet a szervezet egyik hormongyárának tekintünk. Itt termelődnek többek közt a stresszhormonok is. A DHEA különös jószág, többek közt előanyaga a férfi és a női nemihormonoknak, pl. a tesztoszteronnak és az ösztrogénnek is, és a szervezetben keringő nemi hormonok 30-50%-a a DHEA-ból származik. Az emberi magzat még intenzíven termeli, de aztán, a születés után hamarosan a DHEA gyakorlatilag eltűnik a vérből, s legközelebb a pubertáskorban jelenik meg ismét. A vér DHEA szintje ettől kezdve nőttön-nő egészen 25-30 éves korig, majd innentől a szintje drámaian apadni kezd, és 70-80 éves korra a fiatalkori szint alig 10-20%-ra esik vissza. Nőgyógyászati vizsgálat a meghatározó az esetleges, szükséges kezelésben. A leírt lehetőségek igazak.

Megválaszolva: 2012. november 30.

Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek

HPV fertőzés kezelése
Klion D 100 csere
Érthetetlen citológia
Loop konizácio
Nőgyógyászati probléma, nem szűnő...
Citologiai eredmény HPV?
Tisztelt Doktor Úr! 2022. Augusztusban volt egy conisatio műtétem HSIL CIN2 miatt. HPV típizálas is történt 16-os eredménnyel. Az első évben 3 havonta mentem...