méh hypertrophia

Tisztelt Doktor úr! 53 éves vagyok. 2 évvel ezelőtt (2010. október) említette a nőgyógyászom, hogy nagyobb a méhem, az ultrahang vizsgálat eredménye: uterus nagysága: 75x50 endometrium vastagság: 10 mm andextájakon kóros nem ábrázolható. Az ultrahang kb. a ciklusom közepén volt, de legalább egy héttel menstruáció előtt. A menstruációs ciklusom pár éve rövidült ugyan 21-24 napra, de most egy hónap kimaradt (gondolom ez már a változókor kezdete lehet) , újra elmentem ultrahangra, eredménye: Uterus fala megvastagodott hypertrophias szerkezetű nagysága: 87x52 mm Endometrium vastagság: 11, 5 mm. Endometrium-myometrium átmenet éles. Mko-on normál petefészek. Kismedencében kóros nem látható. Ez az ultrahang közvetlenül a menstruáció előtt történt, után hajnalban kezdődött a menstruációm. Gyakorlatilag a ciklust megtartva csak 1 alkalom maradt ki. Ez gondolom önmagában teljesen normális ebben a korban. A menstruációm általában 5-6 napig tart, kb. a közepén (3.nap) jó 1-1, 5 napos erős vérzéssel. Kérdésemre azt a választ kaptam, hogy ez a nagyobbodás lehet a szövetek felszaporodása miatt, ez ebben a korban normális, nem kell aggódnom nincs kóros elváltozás, semmi bajom. Sajnos én aggódós típus vagyok, különösen azután, hogy ebben az évben meghalt az 52 éves barátnőm, aki 7 évig küzdött a petefészek daganattal, és a 78 éves édesanyám, akit 2 évig szintén petefészek daganattal kezeltek. Kérdésem, hogy tényleg lehet-e 2 év alatti ez a nagyobbodás normális, esetleg okozhat-e ekkora méretkülönbséget az, hogy közvetlenül a menstruáció kezdete előtti állapotban történt ez az ultrahang? Egyáltalán mi okozhatta ezt a növekedést?

Dr. Törő Bálint válasza méh megnagyobbodás témában

Tisztelt Asszonyom!

Köszönöm szépen, hogy megtisztelt állapota és vizsgálati leletei alapos ismertetésével és félelmei okával.

Válaszom rövid lesz: nincs oka az aggodalomra!

A méhfal vastagsága és az azt bélelő nyálkahártya mérete függ a hormonális ciklustól.

A változó korhoz közeledve valóban, ahogy orvosa mondta, a méhfal vastagodni szokott, de később, amikor már végleg bekövetkezik a klimax, a méh sorvadni kezd.

Remélem válaszom megnyugtatta,

üdvözlettel:

Dr. Törő Bálint

Kérdés: 2012. november 23., 12:06; Megválaszolva: 2012. november 23., 16:40
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Mennyire kell aggódnom petefészekrák...
Jó napot!Kórszövettani lelettel...
Bizsergés és vizelési inger
Ovestin krém helyett méhnyakkenet...
Negatív CINtec Plus