Konizáció utáni lelet

Tisztelt Doktornő/Doktor úr! A következő lelet értékeléséhez kérném a segítségüket: Mikroszkóposan a portio külső felszínét szabályos rétegződésű laphám borítja, mely szakaszosan parakeratoticus felszínű. A transitionalis zónában egy rövid szakaszon a felszín hámfosztott, alatta lobos granulatios szövet figyelhető meg. A transoformatios zóna más területein a gyulladás mellett laphámmetaplasia látható. Hámatypia sem laphámban, sem a mirigyhámban nem látható. A cervix kaparékban és a corpus kaparékban: A kaparék mindkét fractioja endometriumrészleteket tartalmaz, amelyben a nyálkahártya változó erősségű oestrogén hatás jeleit tükrözi. A minta nagy részében párhuzamos lefutású egyenes, illetve már csavarodott mirigyeket látunk többmagos hámbéléssel. Máshol szűk lumenű, alacsony hámbélésű kerek mirigyátmetszetek találhatóak. A stroma közepesen sejtdús, néhol orsósejtesen átalakult. Néhány kisebb lymphocyta halmaz előfordult, plasmasejtek azonban nem találhatóak. Diagnózis: cervicitis chronica laphámmetaplasiával, illetve rövid szakaszon erosióval. És endometrium irregularis proliferatioja. Kérném szíves segítségüket a lelet magyarosításában. Kell-e rosszra gondolnom? Szükség van-e további kezelésekre, vizsgálatokra? Köszönettel: Anya

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szalóczy Péter válasza konizáció utáni lelet témában

Kedves Anya! Kérem legyen teljesen nyugodt. Önnek volt korábban egy kisebb-nagyobb helytelenül méhszájsebnek népiesedett hámhibája, mely tökéletlenül hámosodva igyekezett gyógyulgatni. Az alzat ilyenkor mindíg felszines gyulladásocskával gyógyul, ezt látja a mikroszkóp a leírt szövggel. A méh belsejéből kikapart nyálkahártya az ön korának megfelelően jelzi, hogy még van tüszőhormon aktivitás a szervezetéban. A laphám metaplázia csak a tökéletlenűl gyógyuló hámsejtekre jellemző.Isten bizony nincs aggódnivalója.

Kérdés: 2012. november 05., 09:46; Megválaszolva: 2012. november 06., 16:52
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Érdekes lelet
HPV pozitivitás
Barna folyás rákszűrés idején
HPV - rákszűrés
Mikor marad el a menstruációm?