RA biológiai terápia

Tisztelt dr úr/nő! RA-miatt gyogyszeres kezelés alatt állok szóba került a biológiai terápia. Mivel 26 éves vagyok szeretnék gyereket azt mondta az orvos hogy a gyógyszert fél évvel elötte abba kell hagyni. Most azonban hogy szóba került már a biologiai terápia ez hogyan hatna ha én gyereket szeretnék? Úgy olvastam hogy biólogiai terápiát ha elkezdik onnantól nem javasolják hogy gyereket vállaljon. Inkább addig amíg a gyógyszert szedem azt hagyjam abba vagy a biologiai terápiát is abba lehet.

Dr. Pétervári László válasza RA biológiai terápia és terhesség témában

Az RA-t milyen gyógyszerrel kezelik önnek az nem derül ki.Ha szteroid kezelést alkalmaz az terhességben is alkalmazható, a készítménynek magzatkárosító hatása nincs. Azonban hosszútávú szedése mellékhatásai miatt mérlegelendő, főképpen csontritkulás okán.

Jelenleg nincs kellő tapasztalat terhesség melletti biológiai terápia alkalmazása mellett, tehát azt mondhatjuk: igen, biztonságosabb felfüggeszteni, és tudatos családtervezést javasolunk. Nemzőképes fiatal nők és férfiak néhány hónappal a gyermeknemzés előtt ajánlott, hogy felfüggesszék a biológiai terápiát. Mindenképp konzultáljanak kezelőorvosukkal, hogyan tudják minél inkább elkerülni tüneteik esetleges fellángolását

Kérdés: 2012. október 31., 10:46; Megválaszolva: 2012. november 04., 19:15
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Mennyi esélyem van?
Betadine hasmenéy
1 szemmel több fogamzásgátló...
Fájdalmas Tampon
Deflagyn mellékhatás