szoptatás utáni menstruáció

Tisztelt Doktor Úr! A kislányom most 16 hetes, szülés után 6 héttel megjött a menstruációm, majd ezt követően 30-31 naponta újra. Kb. 2 hete abbahagyta a szopizást, amit mindig pótolni kellett. Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy a múlt héten volt menstruációm, de ma azt vettem észre, hogy kissé vérezgetek. Mennyire normális dolog ez? Ezt a szülés utáni hormonváltozás okozza? Netán a szoptatás abbahagyása miatt tisztul és húzódik a méhem és ez okozza? Mit gondol erről Doktor Úr? Mi okozhatja?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szalóczy Péter válasza menstruáció szoptatás befejezése után témában

Kedves Kérdező! A tejelés alatt egy fontos agyalapi mirigy által termelt hormon, a prolactin átmenetileg megemelt szintje biztosította a tejelválasztást. Ez ellene dolgozik a petefészeknek, ezért nincs általában menstruáció a tejelés alatt. Önnél sem pontos menstruáció zajlott vérzéseivel. Igy védekezik a szervezet a korai újabb teherbeesés ellen. A tejelés abbahagyásával lényeges hormonátrendeződések zajlanak szervezetében, ennek jelentéktelen tünete lehet a maszatolás átmenetileg. Ha a jövőben szándéka van hormonálisan védekezni, irasson fel egy korszerű fogamzásgátló tablettát, ez is megoldja a kérdést. Ha védekezni nem így akar és 1-2 hét múlva még maszatol, vagy leendő vérzései nem állank be pontosra, jelentkezzen nőgyógyászaton egy méhnyálkahártya vastagságot tisztázó hüvelyi ultrahangos vizsgálatra. Persze az sem baj, ha mielőbb újabb babát választ.

Kérdés: 2012. október 22., 08:39; Megválaszolva: 2012. október 26., 10:42
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Lelet értékelés
Petefészek-gyulladás
Vizelesi problema