Méhnyálakhártya vastagodás

Tisztelt Doktor Nő/Úr Édesanyám nőgyógyászati ultrahangon volt, pecsételő vérzése volt, illetve időnként jobb alhasi fájdalma szokott lenni. Az eredménye: uterus 76x45 mm, hátsó falában 25 mm-es myoma, jobb oldalon 30 mm-es myoma elérik az endometriumot, és elszórtan kisebb myomák. Endometrium 8-9 mm! Mko. norm. ovarium. Javaslatra: A postmenopausalis vérzés és a vastag méhnyálkahártya miatt FrCu javasolt, eredménnyel a továbbiak megbeszélése. Azt szeretném kérdezni, hogy mit jelent ez, mennyire sűrgős elvégeztetni a FrCu-t, illetve mire lehet számítani. Előre is köszönöm a választ. Üdv: Edit

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szalóczy Péter válasza megvastagodott méhnyálkahártya témában

Kedves Edit! Aggodalomra semmi ok, két jóindulatú elváltozás van jelen, a myómák régebb óta, de menopauzától a tüszőhormon termelés megszűntével, mely eddig növelte őket, vissza fognak fejlődni. De mert nyálkahártya közelben vannak, lehetnek okai a rendetlen vérzésnek. A nyálkahártya nem túl vatag, a mama korátlagánál azért vékonyabbnak illene lennie. A szakma helyesen akarja ennek okát tisztázni FrCu-val, ami frakcionált kürettet jelent, azaz szakaszos méhkaparást. Igy méhből és a nyakcstornából nyert kaparék nyálkahártya szövettani vizsgélata biztosan ki tudja zárni, hogy nem a kis zázalékban esetleg kezdődő roszindulatúságról van szó. A beavatkozás egyszerű, veszélytelen és a biztos megnyugvás záloga. Mielőbb essen túl a mama rajta, hohy ő is megnyugodjon.

Kérdés: 2012. szeptember 12., 18:58; Megválaszolva: 2012. szeptember 14., 15:43
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Fogamzásgátló abbahagyása és...
Fogamzásgátló szedése
Mammográfia
Nemi herpesz
Missed ab műtét után peteérés