• Epilepszia

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktornő,Doktor Úr! Szeretném segítségét kérni. Olvastam egy cikkben az alábbi bejegyzést: "Halántéklebenyből kiinduló epilepsziás roham esetén az öntudat elvesztése előtt közvetlenül, de az öntudat elvesztése nélkül is a gyomorból felszálló szorongató rossz érzést észlel, illetve furcsa lelki állapotba kerülhet, elidegenedve, eltávolodva érezheti magát a környezettől. " Tudna abban segíteni, hogy ez pontosan milyen? Mennyi ideig tart egy ilyen állapot? Valami nagyon hasonlót érzek kb 8-9 éve néha-néha évente 2-3-4-5 -6 alkalommal.Ilyenkor semmi nem történik velem tulajdonképpen, ugyanúgy csinálom azt, amit épp csinálok....munkahelyi feladat, zuhanyzás, beszélgetés, babázás.... Egy percig se tart az egész, de azért észreveszem. Eddig nem gondoltam, hogy ez valami bajt jelentene, de most, hogy olvastam a cikket, elbizonytalanodtam. EEG-n voltam kb 1 éve ( más miatt készült a vizsgálat), ott annyit írtak a papírra, hogy alfadomináns háttértevékenység látható. Voltam alvásmegvonásos vizsgálaton is és alvás közben vizsgálaton is, ott is csak az alfa hullámokat látták, mást nem. Lehet, az, amit érzek öntudatvesztés nélkül járó epilepsziás roham, csak az EEg nem mutatja, mert az agy mélyebb részéről indul? Ha évek óta csak ezt érzem néha-néha, akkor ez mit jelenthet, egy állandósult állapotot? Vagy, amit érzek, az semmire nem utal, nem beteges? Köszönöm segítségét és véleményét! Anno 30 hetes kismama

        Dr. Bessenyei Mónika válasza a epilepszia témában

        Kedves Kérdező! Az ilyen temporalis lebenyből kiinduló epilepsziás rohamok fél perctől 2-5 percig tartanak általában. Ezek a rosszullétek általában gyakrabban jelentkeznek, mint az Ön által említett előfordulás. A rutin EEG nem minden esetben tudja ilyenkor kimutatni az epilepsziára jellemző aktivitást, mert az agy mélyebb részéről nem minden esetben vezetődnek ezek a felszínre. Ilyenkor, ha erős gyanú van az epilepsziás roham fennállására kiegészítő elektródákat szoktak alkalmazni. Azt javaslom Önnek, hogy keressen fel egy epilepszia szakrendelést, ahol a pontos kikérdezésével azért már a tünetek alapján meg tudják Önnek mondani, van e egyáltalán gyanú az epilepszia fennállására vagy sem. Sok egyéb betegségnek is lehetnek hasonló tünetei.


        Dr. Bessenyei Mónika
        neurológus

        Dr. Bessenyei Mónika
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. február 03., 10:24; Megválaszolva: 2011. február 10., 17:31

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés