Cymbalta

Tisztelt Doktornő! Kérdésem a következő. Okozhatnak- e a fluoxetin tartalmú gyógyszerek parkinzonizmust, illetve súlyosbíthatják-e már meglevő tüneteit. M

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Diószegi Judit válasza parkinsonismus témában

Kedves Levélíró!

A fluoxetin hatóanyag nem okoz parkinsonizmust, viszont a Parkinson-kór terápiája folyamán alkalmaznak ún. irreverzibilis MAO-gátló gyógyszert (selegilin hatóanyag) mellyel a fluoxetint (vagy más SSRI készítményt) nem ajánlott egy időben szedni. Amennyiben fluoxetint szed, akkor a gyógyszer leállítása után 5 hétnek el kell telnie, míg selegilin terápiát indítanak. A MAO gátló kezelés elhagyása után pedig legalább 14 nap elteltével lehet fluoxetint szedni.

A Cymbalta duloxetin hatóanyagot tartalmaz, szintén érvényes rá, hogy az előbb említett irreverzibilis MAO gátló gyógyszerekkel együtt nem ajánlott szedni. Duloxetin kezelés leállítása után legalább 5 nap elmúltával lehet MAO gátló kezelést indítani. MAO gátló gyógyszer abbahagyását követően pedig 14 napon belül nem lehet duloxetin kezelést kezdeni.

Kérdés: 2010. december 03., 18:10; Megválaszolva: 2010. december 10., 17:54
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
SM terápiával kapcsolatos kérdés
Parkinson kór
Beszédzavar, MRA
Tisztelt Doktor Úr! Egy emésztőrendszeri gyulladás miatt hidegrázás, pulzusemelkedés, ingadozó vérnyomás alakult ki nagy kiugrásokkal, ami egymás...
Gyógyszerek szedése, vérnyomás
Agykamra tágulat