• Hydrocephalus - válasz Dr. Bessenyei Mónika, neurológus-nak

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves, Doktor nő!

        Én biztos nem értettem félre, hogy minden nap nyomogassam a Shunt-szelepet.Ugyanis kis koromban (11éves voltam akkor) szüleimnek is elmondták. Mivel, régen (11éves koromig) hátul volt a szelep, így nem kellett minden nap nyomkodni a szelepet, mivel alvás közben ez végbemegy. Sőt le is írta még pár évvel ezelőtt az orvosom a papírra, hogy minden napos nyomkodást kell végezni. Nem igazán figyeltem oda. S az orvos le is szidott érte. :-/ hogy nem figyeltem magamra eléggé... =((

        Az MR eredményem:

        A középvonal megtartott. A külső liquorterek min. irregulárisan tágabbak. Az oldalkamrák frontalis, valamint temporalis szarvai kifejezetten szűkek (a bal temporalis szarv kissé tágabb). Az occipitalis szarvak megnyúltak, bal túlsúllyal tágabbak, a jobb oldali occipitalis szarv elkeskenyedett, az agyfelszinig követhető (a vs. V-P shunt helyeken?). Ugyancsak látható egy behatolásnak megfelelő hely jobb parietalisan. Jobb oldalt preacentralisan a galea kissé elmelt vs. behatolás helyenként. Jobb oldalt frontalisan corticalis behúzódás /ékalaú hiány látható, mely a fehérállományban követhető (T2 FLAIR és PD) a jobb frontalis szarvig. A kamraszarvak mentén pangásra utaló jel eltérés nem látható jelenleg. A IV. kamra kifejezetten tág, ugyancsak tág a cisterna ambiens lateralis része, valamint a praepontin és cerebellopontin cisterna is. Az aquaeductus Silvii egyértelműen nem ábrázolódott.

        Ez mit is jelenet? Rossz a vizsgálati eredményem? Mert megijesztenek, hogy pl.: megnyúlás, túlsúllyal tágabb...stb.

        Köszönöm előrre is a választ: ANY

        WEBBeteg szakértő válasza a hydrocephalus témában

        Kedves Kérdező!

        A lelet megfelel két shunt beültetése utáni állapotnak. Végeredményében amit leírtak, az normálisnak felel meg a shunt beültetés után.  



        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010-06-12 13:37:41; Megválaszolva: 2010. június 12., 13:37

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés