nativ ct

Tisztelt Doktor Úr/Nő!

(20 éves nő vagyok)

Magán ideggyógyász szakrendelésre mentem több mint egy hónapja fennálló panaszaimmal (fejfájás, bizonytalanság-érzet-szédülés, kissé megváltozott személyiség, koncentrációzavar, látászavar, fáradékonyság, fura érzések, gondolatok) amik azóta sem javultak. A doktornő a vizsgálat és beszélgetés után sürgős koponya CT-re küldött agytumor gyanújával, vagy amennyiben az negatív MRI vizsgálatra SM gyanújával. Nem sürgősségileg (mivel nem voltam életveszélyben) de pár nap múlva megcsinálták a CT-t. A leleten ez áll: "A kamrarendszer középhelyzetű, szimmetrikus, norm. tágasságú. Szabályos extracerebrális liquorterek. Az agyállományban körülírt kóros denzitású terület nem látható. Vérzésre, térfoglalásra utaló jel nincs. A craniocervicalis átmenet kissé atipusos, mely CT-vel pontosan nem ítélhető meg. Felmerül a foramen magnum területén elhelyezkedő kisagyi tonsilla lehetősége. Emiatt, valamint SM kizárására koponya MR vizsgálat javasolt"

Az lenne a kérdésem, hogy a leletben szereplő atipusosság, valamint a kisagyi tonsilla mégis mit jelent?

Ezen kívül a leltemen az szerepel a Vizsgálatok bekezdésében: Agykoponya CT vizsgálat natív plusz iv. kontrasztanyag adását követőleg. Ebben csak az a hiba, hogy én semmiféle kontrasztanyagot nem kaptam. Utánaolvastam és azt találtam, hogy így szinte semmit nem ér a CT, mivel nem mutat ki mindent. A kérdésem ezzel kapcsolatban az lenne (hogy mivel a tüneteim ugyanazok, nem változnak) kell-e még gyanakodni az agydaganatra, hogy esetleg nem vették észre? Az MR kimutatja (kontrasztanyag nélkül) hogyha esetleg daganat van? (Ma készítették) Milyen lépéseket tegyek még?

Válaszukat előre is köszönöm.

Tisztelettel: J.B.

WEBBeteg szakértő válasza koponya CT témában

Kedves JB!

A natív koponya CT-vel tényleg vannak olyan elváltozások, melyek nem mutathatók ki, vagy nem egyértelműek. Koponya MR vizsgált kontrasztanyag nélkül is informatív lehet, de bizonyos esetekben ott is elkerülhetetlen a pontos diganózis miatt a kontrasztanyag adása. A koponya-gerinc átmeneti elváltozás leggyakrabban azt jelenti, hogy a kisagy (az agy tarkótájon elhelyezkedő része) egy része, melyet tonsillanak neveznek, belelóg az öreglyukba, ahol a gerincvelő átmegy az agytörzs nyúltvelői részébe és ott nyomási tüneteket okoz. Mindenképpen szükséges az MR vizsgálat.

Dr. Bessenyei Mónika, neurológus
Kérdés: 2010. április 05., 12:06; Megválaszolva: 2010. április 05., 12:06
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
CT lelet értelmezése
Tisztelt Doktornő! Édesanyám lassuló mozgása miatt neurológiai kivizsgálásra ment el szeptemberben. Azt tudni kell, hogy az elmúlt két évben...
Mit jelent ez az eredmény?! Nagyon...
Jó napot! Ma kaptam meg a koponya CT eredményem! Amiben ez volt írva: A bal oldalon az oldalkamra cella mediája mellett a postkontrasztos vizsgálati...
Tumor?
Jó napot! Az alábbi lelet véleményének értelmezését szeretném kérni. Jelzett mértékü kortikális atrophia. Jelzett mértékü vascularis jellegű...
Koponya CT
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! A koponya CT vizsgálat során a következő eredmények értelmezésében kérnék segítséget! Bal oldalon a capsula...
Neurologia
Kedves Doktornő! Szeretném megkérdezni a neurológiáról továbbküldött fej ct eredményemet, mivel az orvoshoz legközelebb január végére kaptam...