• latens paresis

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor!

        Leírom nagyvonalakban a történetemet.

        Nyár végén biciklizés közben éreztem, hogy a bal lábammal nem igazán érzem, ha nyomom a pedált. Akkor meg is ijedtem. Ez a furcsa, nem érzem rendesen a lábam érzés, jó pár hétig eltartott, de aztán szerintem megszoktam és már nem nagyon figyeltem rá. Aztán ősz közepén kezdődött el, hogy a bal vádlimat olyan érzés öntötte el, mintha forró lenne, mintha leöntötték volna egy pohár forró vízzel, pedig közben jéghideg volt. És ez egyre gyakrabban és sűrűbben és erősebben előfordult. Miután nem múlt egy hét után se, elmentem orvoshoz, és trombózis gyanúval viszgáltak, de nem találtak semmit, ami erre utalt volna. Akkor az egyik este iszonyúan elkezdett fájni a egész bal lábam, nem is hittem, hogy van ilyen fájdalom. Másnapra elmúlt a forróság érzés és a fájdalom is.. De egy-két hét múlva éppen beszélgettem valakivel egy asztalnál ülve, amikor elkezdtem rettenetesen szédülni. Annyira húzott balra, hogy meg kellett kapaszkodnom az asztalba, hogy ne dőljek el ültömben. Ez pár perc alatt megszűnt, csak aluszékonyság maradt utána. Végül az ügyeleten kötöttem ki, ahonnan sürgősséggel küldtek a neurológiára, ahol kiderült, hogy a bal lábamban a sajátreflexek kifejezetten fokozottak, latens bal alsóvétgtagi paresisem van.
        Azóta hónapok teltek el, voltam BAEP vizsgálaton, ahol a normál tartományon belüli, de a határon lévő értékeket mértek. MRI vizsgálaton nem mutattak ki semmi kórosat, akkor elküldtek még egy MRI-re és utána még egyre, amik "erősebb" géppel készültek, mert azt mondták, hogy biztosan kell lennie valamilyen idegrendszeri károsodásnak. Az utóbbi két MRI eredményét nemrég kaptam kézhez, azok szintén teljesen negatívak lettek (mind a koponya, mind a gerinc).
        Vitaminokat írtak fel, azokat szedem már két hónapja, de nincs javulás. Nem tduok lábujjhegyre állni, bizonytalan a járásom, gyenge a bal lábam. Ha mégis igyekszem használni és kicsit tornáztatni, akkor a bal combomban nagyon fájdalmas izomgörcs-szerűség jön létre, úgyhogy akkor még nehezebb használni utána.

        Szédülgetések is maradtak, bár azok már nem balra húzóak, csak "sima" megszédülések, vagy bizonytalanság-érzések. A reflexem még  mindig nagyon erős bal lábamon, előfordul, hogyha mondjuk megijedek valamitől, akkor magától is rúg egyet. Félelmetes az egész.

        Mi lehet a bajom? Milyen vizsgálatot lehetne még elvégezni? Hova fordulhatnék? 32 éves vagyok, van egy ksilányom. Mi lesz így velünk? Elvagyok keseredve.

        Előre is köszönöm a válaszát!

        Márta

         

        WEBBeteg szakértő válasza a neurológiai betegség témában

        Kedves Márta!

        Ami segíthet közelebb vinni a panaszai okához az az ENG (elektroneuorgraphia-ideg működés vizsgálat), MEP (mely a motoros idegpályák működését vizsgálja), illetve SSEP (érzőpályák működését vizsgálja). Ezek a funkcionális vizsgálatok megmutatják, hogy hol lehet a károsodás. Az élénkebb reflexek arra utalnak, hogy nem az idegek sérültek, inkább valamilyen központi oka lehet vagy gerincvelői vagy agyi. Sok esetben a képalkotó vizsgálatok (MR) nem mutatják a károsodást annak ellenére, hogy funkciózavar fennáll. A vizsgálata nélkül ennél többet mondani nem tudok Önnek.  


        Kérdés: 2010-02-06 18:09:08; Megválaszolva: 2010. február 06., 18:09

      • Kérdések és válaszok a témakörben: