Lázgörcs vagy epilepszi? szükséges a gyógyszer?

Nagy a tanácstalanság bennem.9 éves kislányomról van szó akinek életében 5.lázgörcse volt most 2009.11.18.án. 37.7 C  volt a hője a görcs alatt. (de szinte mindig így kezdődik, alvás előtt  semmi baja  aztán alvás alatt begörcsöl többségben  hőemelkedéssel, és  később megy fel a láza) 15hónaposan volt az első (2001.06.16.) nagyon hosszúideig tartott, 4-5 percig mire leértünk az ügyeletre spontán szűnt! Mi annyit tudtunk segíteni, hogy a férjem a kis száját szétfeszítette  nyelve a szájpadlásra volt feszülve, azt lenyomta az ujjával és akkor elkezdett járni a levegő. Egyre jobban szorított a szájával, keze lába enyhén ritmusosan mozgott, állkapcsát előre hátra mozgatta nyála folyt, szeme felfele fixálódott! Vácra kerültünk a korházba. Minden lelete  negatív: vélemény: lázas ecclapsia.Felírtak Diasepam Desitin 5 mg.- osat.Következő a 2. görcse 4 hónap múlva (2001.10.31.) szintén elhúzódó volt akkor 10kg volt a lányom és kapott 1db 5mg Diasepam D.  ami semmit nem használt! hívtuk a háziorvosát ő épp arra járt bejött és kérte, hogy nyomjak még egy felet (Hozzáteszem ön biztos tudja nem átlátszó de érzéssel nyomtam egy keveset) . Akkora a  gyerek már kékült, az apa szintén szétfeszítette a száját bedugta az ujját nyelvét félre és így lassan oldódott a görcs! Dr.nénink személyesen vitt az ügyeletre ott a mentősök azt mondták keveset adtam mert 10kg ós gyereknek 10mg jár. Szintén  korházba vitt a mentő. Akkor a jobb oldali keze csak úgy lógott, felemeltük nem tudta meg tartani, a szája széle lebiggyedve. Erre azt mondták, hogy túladagoltuk a Diasepamt.Emlékszem mennyire  megijedtem az ellentmondásoktól…Mai napíg nem merem nála használni a Diasepamt. (az az utolsó de szerencsére még nem is kellett) Elkészült az első EEG epis.jel nem mutatkozott! 3.görcse két év múlva2003.11.29. jött (előzőekhez képest hamarabb szűnt spontán és láza is volt39C.Ekészült a  2.EEG: epilepszias működészavar  a vizsgálat során nem manifesztálódott.Rá egy hónapra csináltak KOPONYA CT vizsgálatot.Vélemény: -Kóros intracranialis eltérés nem ábrázolódott! EZEK AZ EEG MIND A GÖRCS UTÁNI NAP KÉSZŰLTAK! 4.görcs 2006.04.11.első alkalom, hogy a férjem nem volt otthon a görcs idején, én vele aludtam és arra ébredtem, hogy ráng a lába később látom, hogy a keze is és nem tudtam felébreszteni. Mindt minden görcs alatt most is bepisilt  az egyébként szobatiszta lányom. Kivittem a levegőre bedugtam az ujjam a szájába nyelvét tartottam és mikor már azt éreztem az ujjam leharapja egyre-egyre szorosabban mozgatta az állkapcsát előre hátra aztán a szorítás meg szűnt tudata kb 10perc múlva tisztult ki az ügyeleten. Ekkora már pont elhittük, hogy kinőtte.., és nem!:- (A rosszullét  után néhány órával elsőizben készítettek EEG amiben epilepsziás működészavar ábrázolódott, emiatt alvásdeprivatiot követő alvás alatti vizsgálatot végeztek. Ennek során oldalkülönbség, gócos eltérés, epilepsziás működészavar már nem igazolódott.Gyógyszere beállítását egyenlőre  nem tartották szükségesnek. -2009.11.18.án. 3 év szünet után, derűlt égből villámcsapásként ért éjszaka hallok egy nagy rúgást az ágykarfájába és fuldoklós kattogós levegővételt nem mertem odamenni nem tudtam melyék gyerekem lehet. mert időközben született 1 második kislányunk aki most 5 éves és szintén volt 2 lázgörcse, neki sokkal enyhébb mindig lázzal járó spontánszűnő és hamar kitisztul. Mikor láttam hogy a nagyobbik lányom kicsit belehaltam tőle félek a legjobban.kb.1-2 percig tartott a görcsös állapot bepisilt  keze lába ütemesen rángott szeme csukva volt nyáladzott.Férfem oldalra fordította a fejét elhúzta a nyelvét mert felgörcsölt a szájpadlásra  és utána legalább 2 óra eltelt mire meg tudta mondani, hogy hívják  még akkor azt mondta 2.osztályos pedig  3.kos engem nem tudta hogy hívnak. Mikor kitisztult a tudata nem emlékezett rá, hogy mi történt és hogy kerültünk-hova. (Mentővel korházba) az EEG je az előzőhöz hasonlóan pár óra múlva elkészült.Vélemény: Jobb temporális túlsúlyú, másodlagos generalizálódási tendenciát mutató irritatív jelek. EEG vizsgálat eredménye  alapján epilepszia betegség VALÓSZÍNŰSITHETŐ ezért a Keppra beállítása szükséges.Lehet, hogy kicsitt zavarosan és hosszan írtam mert már órák óta írom De felmerült bennem Vajon mivel ártok többet? 1 ha 3 évig szedte volna a gyógyszert miközben amúgy sem volt görcse? .2 ha megismételnék az EEG ugye a görcs után több órával, és nem mutatna ki semmi csúnyaságot, mint 3 évvel ezelőtt akkor is rákellene  állítani gyógyszerre? Honnan fogják tudni, hogy mikor nem kell már többet szednie? Vagy időközben hány görcse lehetett éjszaka és én nem ébredtem fel? Tény, olyan nem volt, hogy reggel az ágya vizes lett volna miközben ő szobatiszta! És miért mindig alvás alatt jön? vagy várható-e pl. a suliba? És a gyógyszerszedés alatt hány %, hogy nem görcsölhet be? Ha  a suliba  éri akkor a lelke is sérül szegénykémnek. Nagyon érzékeny kötelességtudó, kitűnőtanuló csupa jótulajdonságu lány! 4éve műkorcsolyázik szép eredménnyekkel, korizon e tovább? Vajon mivel ártunk a legtöbbet 1 ilyen betegségben? Ha szán rá időt, hogy legalább 1 kérdédemre is választ adna nagyon, nagyon szépen megköszönném! Egy kétségbeesett szülő!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza lázgörcs témában

Kedves Kérdező!

Jelen állásfoglalás szerint elhúzódó, féloldali lázgörcs esetén, illetve ha 5-nél több lázgörcs jelentkezik mindenképpen szükséges antiepileptikum beállítása. Az Ön kislánya koránál fogva már idős, ahhoz, hogy lázgörcse legyen, ezért valószínűbb az, hogy egy láz által provokált epilepsziás rohama lehetett. Megoszlanak a vélemények abban a tekintetben, hogy ebben az esetben az első provokált roham után kezeljük-e a beteget vagy sem. Alapos kivizsgálás után szoktunk ebben dönteni. Sokan megvárják az első nem provokált roham jelentkezését, és csak azt követően állítanak be gyógyszert. Ha korábban állítanak be gyógyszert, az sem akadályozta volna meg az igazi epilepszia kialakulását. Gyógyszerrel csak a rohamok keletkezését tudjuk gátolni, az epilepsziás mechanizmust nem. Gyógyszer mellett nagy valószínűséggel nem lesznek rohamai, de lehet, hogy a gyógyszer adagján még majd emelni kell, vagy más gyógyszert kell beállítani mellé. A legfontosabb, hogy a kezelőorvos biztos legyen abban, hogy tényleg epilepsziát kezel, nem lázgörcsöt 9 évesen.

Kérdés: 2009. november 25., 20:52; Megválaszolva: 2009. november 25., 20:52
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
EEG véleményezés
Tisztelt Doktor Úr! Egy EEG vizsgálat kiértékelésénél figyelembe szokták venni a beteg anamnézisét?
Agyi zavar? - MR lelet
Epilepszia
Agyi zavar?
Mi lehet a gyakori izomrángás és...