Karzsibbadás és szédülés okai

Tisztelt Doktor! 19 éves egyetemista fiú vagyok, és szeretnék néhány kérdést feltenni.

Kb. 5 hete jelentkeztek először a tünetek, a bal kezemen az ujjak hidegek lettek, és ez szédüléssel és szívdobogás-érzéssel társult. Az itthoni vérnyomásmérővel rendszeresen mértem a vérnyomásom, de a maximum 140/90 volt amit mutatott (azt is 2 alkalommal) . A tünetek az ezt követő napokban többször visszatértek (a kézzsibbadás csak pár percre, a szédülés és a szívdobogás folyamatosan) , ezért elmentem a háziorvoshoz, aki beutalt a belgyógyászati szakrendelésre és laborra, magasvérnyomás betegséggel. A vérnyomásom a háziorvosnál mért szerint 140/90 volt, más vizsgálatot nem végzett. A vérképem és az EKG-m rendben volt, a belgyógyászaton 130/80as vérnyomást mértek. Az ottani diagnózis: szédülékenység, ismétlődő szédülés és magasvérnyomás esetén pedig kérjek beutalót az Ideggyógyászatra.

A heves szívdobogásérzés elmúlt időközben, úgy gondolom ez az kezdetben rámtörő pánik miatt is lehetett (eléggé ideges típus vagyok) . A belgyógyászaton is azt mondták, hogy valószínűleg a kimerültség miatt van, bár vizsgaidőszakom gyakorlatilag nem is volt arra nem foghatom. A vérnyomásom mostanában nyugalmi állapotban 120-130/80, viszont a bal kezem zsibbadása, ujjak elhidegülése viszont többször visszatér. Ha észreveszem és lepihenek, 10-15perc alatt elmúlik, viszont a szorongásérzés bennem marad.

A kérdésem az lenne, hogy ez lehet-e pusztán pszichoszomatikus, vagy ennek mindenképpen van valami fizikai oka? Ha, az utóbbi, akkor arra lennék kíváncsi hogy milyen betegségre utalhat ez?

Elnézést hogy ilyen hosszúra nyúlt, várom megtisztelő válaszát!

Tamás

 

 

 

WEBBeteg szakértő válasza karzsibbadás témában

Kedves kérdező!

Elképzelhető, hogy a tünetek hátterében valóban csak pszichés ok áll, azonban ezt vizsgálatok nélkül nehéz biztosan állítani. A kézzsibbadás, hideg ujjak hátterében felmerül pl. mellkaskimeneti szindróma (thoracic outlet syndrome, TOS) is, melynek során az erek, idegek nyomás alá kerülnek, neurológus, reumatológus segíthet a diagnózis felállításában. A vérnyomás- és pulzusemelkedés szintén összefüggésben lehet stresszel, ha a szapora szívdobogás ismétlődik, szóba jön kardiológiai vizsgálat, Holter, esemény Holter felhelyezése ritmuszavar kizárása céljából (a magas pulzusszámmal járó ritmuszavaroknál is előfordulhat végtagzsibbadás) .

Ez nem jelenti azt, hogy mindenképpen szervi baj okozta a panaszokat, de ha a szédülés, zsibbadás továbbra is fennáll, indokolt felkeresni az ideggyógyászt.Üdvözlettel: Dr. Bene Orsolya

Kérdés: 2009. augusztus 06., 01:16 ;Megválaszolva: 2009. augusztus 06., 01:16
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Lehet, hogy Gerincsérv?
Tisztelt Doktornő! Zsibbad a jobb kezem és a jobb lapockámnál szúró érzést érzek kb: 7éve, de az elmúlt pár hónapban ez nagyon fel...
Kezeim zsibbadnak a válltól a...
Tisztelt Doktornő! Állatgondozó vagyok, így kezeim álandó terhelés alatt vannak.Eleinte csak éjjel, de most már nap közben is zsibbad a...
Bal lapocka környéki fájdalom
Tisztelt Doktor Nő/Úr! Nem tudom jó helyen érdeklődöm-e, de azért megpróbálom. Kb. 8 hónapja kezdődött az egész problémám...., egyik nap...
A ventilátor káros hatása?
Egy hete Európa legdélibb részén vagyok, a napi hőmérséklet állandóan 30fok felett van. Ide érkezésem után két nappal el kezdett zsibbadni a bal...
Hová kellene fordulnom?
Tisztelt Doktornő/úr! Kicsivel több, mint 1 éve folyamatos fájdalomban élek. Bal oldalon a trapéz izmom fájdalmával kezdődött. Mély...