Elfelejtek dolgokat - Ez már Alzheimer?

43 éves vagyok. Nagyon aggaszt, hogy elfelejtek dolgokat mostanában. Addig nem hagy sosem nyugodni a dolog, amíg eszembe nem jut. Korábban sosem volt ilyen. Mivel fejleszthetem a memóriámat leghatékonyabban? Milyen vitamint fogyasszak ennek érdekében? És mikor gyanakodjak, hogy itt valami több van, mondjuk Alzheimer-kór vagy agydaganat? Mikor menjek orvoshoz? Észreveszem-e ezt egyáltalán én vagy csak a környezetem?

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza a emlékezetzavar, idős kor, emlékezet, memória témában

A feledékenység oka nemcsak "szervi betegség" lehet, hanem állhat a hátterében lelki probléma pl. hangulatzavar, nagyfokú szorongás. Emellett kimerültség is okozhat ilyen tüneteket. Gondolja végig, hogy ezek közül illik e valamelyik Önre! Ha nem, és a tünetei tényleg annyira aggasztóak, akkor mindenképpen  érdemes lenne ideggyógyászhoz fordulnia, hogy a kezdődő demencia lehetőségét kizárják. 

Megpróbálhat szedni kezdetben Magne B6 vitamint, B-vitamin komplexet, ginko biloba tartalmú gyógyhatású szereket. Ennél speciálisabb gyógyszereket csak szakorvos javasolhat. A legjobb agytorna  a keresztrejtvény. Próbálja meg! Ha nem megy, keresse fel az ideggyógyászt.

Üdvözlettel: Dr. Bessenyei Mónika, neurológus

Kedves Bálint!

A feledékenységnek több oka lehet, először érdemes végiggondolni nem valamilyen egyszerű magyarázata van, pl. túlterhelés, kevés/rossz alvás, szorongás, netán valamilyen szer (drog, alkohol)? Általában a szellemi tevékenység, keresztrejtvény, logikai feladatok, olvasás segít a memória, gondolkodás karbantartásában. Hiszem, hogy vitaminok és nyomelemek segíthetnek ebben, sokféle jöhet szóba, természetgyógyászati boltban ill. patikákban tudnak segíteni, széles a választék.

Agydaganatra csak akkor kell gyanakodni, ha egyéb  testi tünetek is lennének (megjegyzem, nem a feledékenység a vezető tünet! ). Alzheimer kór később szokott jelentkezni ill. a családi előfordulás ad okot a gyanúra. A feledékenységet egyébként Ön is és családtagjai is észrevehetik, nem az Ön "tudta nélkül" alakul ki. Amennyiben a fenti átgondolás, netán szükséges életmódváltoztatás és vitaminok nem segítenek, akkor kérheti neurológus segítségét. Jó egészséget kívánva,

Üdvözlettel: Dr. Bakos Cinnia Dóra, pszichiáter

WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2009. június 21., 14:27; Megválaszolva: 2009. június 21., 14:27
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
informacio
Izomrángás
Kedves Doktornő /Doktor Úr! Panaszaim 6hónapja állnak fenn. Testszerte izomrángásaim vannak, hol gyakrabban, hol kevésbé intenzíven. Előfordulnak...
Bfs?
Szédülés MRI lelet
fejfájás