Elfelejtek dolgokat - Ez már Alzheimer?

43 éves vagyok. Nagyon aggaszt, hogy elfelejtek dolgokat mostanában. Addig nem hagy sosem nyugodni a dolog, amíg eszembe nem jut. Korábban sosem volt ilyen. Mivel fejleszthetem a memóriámat leghatékonyabban? Milyen vitamint fogyasszak ennek érdekében? És mikor gyanakodjak, hogy itt valami több van, mondjuk Alzheimer-kór vagy agydaganat? Mikor menjek orvoshoz? Észreveszem-e ezt egyáltalán én vagy csak a környezetem?

WEBBeteg szakértő válasza emlékezetzavar témában

A feledékenység oka nemcsak "szervi betegség" lehet, hanem állhat a hátterében lelki probléma pl. hangulatzavar, nagyfokú szorongás. Emellett kimerültség is okozhat ilyen tüneteket. Gondolja végig, hogy ezek közül illik e valamelyik Önre! Ha nem, és a tünetei tényleg annyira aggasztóak, akkor mindenképpen érdemes lenne ideggyógyászhoz fordulnia, hogy a kezdődő demencia lehetőségét kizárják.

Megpróbálhat szedni kezdetben Magne B6 vitamint, B-vitamin komplexet, ginko biloba tartalmú gyógyhatású szereket. Ennél speciálisabb gyógyszereket csak szakorvos javasolhat. A legjobb agytorna a keresztrejtvény. Próbálja meg! Ha nem megy, keresse fel az ideggyógyászt.

Üdvözlettel: Dr. Bessenyei Mónika, neurológus

Kedves Bálint!

A feledékenységnek több oka lehet, először érdemes végiggondolni nem valamilyen egyszerű magyarázata van, pl. túlterhelés, kevés/rossz alvás, szorongás, netán valamilyen szer (drog, alkohol)? Általában a szellemi tevékenység, keresztrejtvény, logikai feladatok, olvasás segít a memória, gondolkodás karbantartásában. Hiszem, hogy vitaminok és nyomelemek segíthetnek ebben, sokféle jöhet szóba, természetgyógyászati boltban ill. patikákban tudnak segíteni, széles a választék.

Agydaganatra csak akkor kell gyanakodni, ha egyéb testi tünetek is lennének (megjegyzem, nem a feledékenység a vezető tünet! ) . Alzheimer kór később szokott jelentkezni ill. a családi előfordulás ad okot a gyanúra. A feledékenységet egyébként Ön is és családtagjai is észrevehetik, nem az Ön "tudta nélkül" alakul ki. Amennyiben a fenti átgondolás, netán szükséges életmódváltoztatás és vitaminok nem segítenek, akkor kérheti neurológus segítségét. Jó egészséget kívánva,

Üdvözlettel: Dr. Bakos Cinnia Dóra, pszichiáter

WEBBeteg szakértő
WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2009. június 21., 14:27 ;Megválaszolva: 2009. június 21., 14:27
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Emlékezetzavar
Tisztelt doktornő/úr! 21 éves pályakezdő író vagyok. A problémám abban áll, hogy képtelen vagyok megjegyezni dolgokat. Főként számokat. Jó...
Ez lehet az SM-től?
Tisztelt Doktornő! Egy hónapja diagnosztizáltak nálam SM-et. Egy hete arra keltem, hogy homályosan látok, szemnyomáést érzek. Másnapra...
Epilepsziás görcsroham volt vagy...
Pszchiés betegség?
Radialis laesio