• Epilepszia és éjszakai rosszullét

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr/Nő

         

        Kétségbeesésemben fordulok Önhöz.

        Lassan két éve vagyunk együtt a párommal, és azóta 2 alkalommal fordult elő, hogy éjszaka "rosszul lett".

        Hirtelen elkezdett rángatózni, görcsbe szorult az egész teste, közben eszméletét vesztette, szemei fennakadtak, fogai összezárva, ill a másik alkalommal folyt a nyála, és félelmetes hangokat produkált. Ez a roham 5-10 percig tarthatott,  bár óráknak tűnt.

        Majd amikor magához tért, zavaros volt a tudata, nem tudta a nevem, és nem emlékezett arra hogy mi történt vele pontosan, csak miután elmeséltem neki.

        Állítólag évekkel ezelőtt is egyszer előfordult vele ugyanez, természetesen az is éjszaka.

        Mindegyik roham egy-egy átmulatott éjszaka, (kevés alkohol), illetve kialvatlan állapot után következett be.

        Előfordult már az is, hogy korai ébredés után, megremegett a teste,   de ez csak 1-1 másodperc volt.

        Az internetet olvasgatva gyanítom azt, hogy ezek az epilepsziás nagy, illetve kisroham tünetei lehetnek.

        A legnagyobb gond az, hogy hiába könyörgök páromnak, hogy forduljon orvoshoz, mert ez kivizsgálást illetve gyógyszeres kezelést igényel, NEM HAJLANDÓ! Fél attól, hogy (hiába csak éjszakai rohama fordult elő 3 év alatt 3-szor) elveszik 1-2 évre a jogosítványát. Munkahelye is nagymértékben autóhoz kötött, ezzel akár állását is elvesztheti.

        Ezt pedig nem teheti meg a jelenlegi helyzetében. (válság hiteltörlesztés), hiába mondogatom, hogy az egészség az első. Emellett pedig mindenki előtt titkolni próbálja.....nehogy megbélyegezzék és hátrányos megkülönböztetés érje?

        Mit tegyek? Egyáltalán epilepsziára utaló tünetek ezek? Ha igen, és ilyen "ritkán" fordulnak elő, élhet-e gyógyszeres kezelés nélkül? Már megpróbáltuk kiiktatni az esetlegesen kiváltó tényezőket, alkohol éjszakás, fáradtság, cola... Magnézium B6-ot szedetek vele jelenleg, mint ideg-izomerősítő,  bár ez ilyen betegség esetén nem sokat érhet. Kérem segítsen, nagyon féltem hogy komoly baja esik, és rettegek az éjszakáktól ezek után....

        Köszönettel,

        Anonym

         

        WEBBeteg szakértő válasza a epilepszia témában

        Kedves Anonym!

        Nagy valószínűséggel helyesen gondolt epilepsziára. A reggeli kis rándulások úgynevezett myoclonusnak felelnek meg, melyekhez időnként társulhatnak az éjszaka generalizált tonusos-clonusos rohamaok, amiket Ön nagyrohamnak írt le. A leírtakból arra következtetek, hogy nagy valószínűséggel egy úgynevezett idiopathias generalizált epilepsziája van a párjának, ami annyit jelent, hogy nincs kimutatható agyi szerkezeti eltérés a hátterében, és azok a rohamok a jellemzőek rá, amiket Ön is pontosan leírt.

        Jellemző erre a típusú epilepsziára az is, amit megfigyelt, hogy a kialvatlanság, alkoholfogyaszatás kiválthatja a rohamot. Manapság már egészen jól kezelhetőek,   a betegek  kb. 80 % roham mentessé tehető.  A jogosítványt tényleg vissza kell vonni, és  egy év gyógyszer melletti rohammentesség után adható vissza évenkénti szakorvosi javaslatra történő meghosszabbítással. Vegye rá a párját arra, hogy keressen fel egy epilepszia szakrendelést, mert ha a nagyroham vezetés közben jön rá, vagy más balesetveszélyes helyen, súlyos következményei lehetnek.

        Üdvözlettel: Dr. Bessenyei Mónika, neurológus


        Dr. Bessenyei Mónika, neurológus
        Orvos Itt kérdezhet További orvosok

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-05-01 19:03:55; Megválaszolva: 2011. szeptember 28., 13:56

      • Kérdések és válaszok a témakörben: