B12 vitamin hiány műtét miatt?

Tisztelt Doktornő! Édesapámat lipómával mütötték, ami a vatagbelét és a húgyhólyagját, három hónapja székrekedése van, egy hónapja neuropátiás tünetei, ami napról napra erősödik. Laboreredménye alapján vérszegény. Lehetséges-e, hogy B12 vitamin hiánya okozza tüneteit? Tisztelettel, köszönettel: Krisztina

Dr. Baki Márta válasza B 12 vitamin hiány témában

Tisztelt Kérdező, Kedves Krisztina! A levelében leírtak alapján egyértelműen nem lehet megállapítani az elvégzett műtét jellegét. A lipoma egy jóindulatú zsírdaganat, mely első sorban a bőr rétegeiben helyezkedik el, de a testüregekben is megtalálható. Talán egy ilyen állapot miatt műtötték édesapját, s ennek során a lipoma a vastagbel és húgyhólyag falát is érinthette. Általában ezen lipoma féleségeknek egyéb szövettani altípusuk is van (pl. angiolipoma, stb…). A székrekedést számtalan tényező okozhatja, s a felsorolt gyógyszerek nagy része ezt a tünetet változtatja meg, azaz a hashajtók csoportjába tartozik. Ugyancsak a neuropathia és a vérszegénység sokféle ok miatt alakulhat ki. Ezekbe a B12 vitamin hiány is beletartozhat. Legegyszerűbb a B12 vitamin szint vérből történő meghatározása, s ezután természetes anyagokkal – máj, egyes hal- és sajtfélék – lehet pótolni vagy injekció formájában adni. Tisztelettel dr. Baki Márta

Megválaszolva: 2023. július 18.

Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek

Éjszakai kézzsibbadás
Pots vagy orthosztatikus hipotenzió
Fejfájás egy hónapja
Vascularis laesiok
Komoly agyrázkódás utáni teendők
Édesapám (68) két hete elájult, elesett, és beütötte a fejét, a CT eredményeit csatoltam. A baleset miatt nem emlékszik pl. a címére, és engem (a lányát)...
Gliosis meningeoma műtét után.
Kedves Doktornő! Egy olyan kérdésem lenne, hogy páromnak 2023. Májusában volt egy műtétje. Egy meningeomát távolították el. Most volt egy 6 hónapos MRI...