Epilepsziás vagyok vagy nem

Jonapot azzal a kérdéssel fordulok önökhöz, hogy voltam EEG vizsgálaton és epilepsziás műkődési zavar állapítottak meg. Az első EEG eredménye Alacsony feszültségû, beta potencialokkal folyamatosan keveredõ, episodikus, 8-10 cps, Név: Gábor Szül: 1977 Orvos: Medicover, Datum: 2022. 10.11. 16: 54: 28 Gyógyszer: szemnyitásra, desynchronisalódó hátsó területi alfa tevékenység. Fronto-temporáisan beta túls HV alatt diszkrét alfa dúsulás. Foto alatt novum nincs. Pár alkalommal bal oldalon fronto-temporálisan polymorph theta potencialok láthatóak 1-1 meredekebb potencialt is tartalmazva. Vélemény: low voltage háttértevékenység, melyben diszkrét bal fronto-temporális inte epilepsziás mûködészavar és ui. regionalis funkcionális deficit tünetek láthatóak. A klinikum függvényében 24 órás Holter EEG javasolt. Meg csináltam a 24 órás holter EEG vizsgálatot Be másolom mert csatolt fájt nem enged 24 órás Holter EEG-on éber állapotban nagyon alacsony feszültségű, beta potencialokkal folyamatosan keveredő, 8-10 cps, szimmetrikus hátsó területi alfa tevékenység látható. Pár alkalommal bal oldalon fronto-temporálisan theta polymorphia. Az alvás hamar indukálódik, az LHA IV-es stadiumáig mélyül, REM fázis is sejthető. Felszínes alvási stadiumokban több alkalommal bal oldalon fronto-temporálisan theta polymorphia jelentkezik, valamint 1-1 epilepsziás K komplexus is megjelenik. Az alvás második része töredezett, felszínes. Ébredés után novum nem látható. Vélemény: 24 órás Holter EEG-on éber állapotban low voltage háttértevélenység mellett bal temporális regionális funkcionális deficit tünetek láthatóak. Fiziológiás, kissé felszínes alvá, mintázat mellett, definitív epilepsziás mûködészavar nem jelentkezett. A rutin és a 24 órás Holter EEG alapján, defintív epilepsziás mûködészavar nem igazolható Ezzel dolgozatok tovább targoncásként vagy nem. Enged az űzemorvos? Vagy nem. Engedi a targoncás munkám? mi

Dr. Szabó Zsuzsanna válasza munkaalkalmasság témában

Tisztelt Kérdező! Megértem az aggodalmát, én azt javaslom, hogy ehhez kérjen szakvéleményt a neurológus kezelőorvostól. Alapvetően háziorvosként annyit tudok elmondani, hogy az első leleten találtak epilepsziára utaló jeleket, de a 24 órás EEG véleménye szerint, definíció szerinti eltérés-vagyis ami egyértelműen igazolná az epilepsziát- nem volt. A panaszait sajnos ami miatt szükség volt az EEG-re nem ismerem mert nem írta le, pedig a pontos válaszhoz szükség lenne rá, ugyanis az üzemorvos azt nézi, hogy a panaszok, mennyire valószínű, hogy munkavégzés közben jelentkezni fognak és ennek a hátterében áll e olyan betegség, ami kiszámíthatatlanul bármikor felléphet pl. az epilepszia. Azt gondolom, hogy kérhet az üzemorvos még további vizsgálatokat, -ez időre akár bevonhatja az engedélyt jogosítványt is- és kérhet még ebben a kérdéskörben neurológiai szakvéleményt is, vagyis hogy a kezelő neurológus nyilatkozzon targoncázhat e vagy sem. Az egy jó, örvendetes jel, hogy a 24 órás EEG nem mutatott eltérést, viszont nem biztos hogy egy következő 24 órában nem mutatna esetleg, mivel az epilepszia nem kiszámíthatóan jelentkezik, ezért lenne érdemes nyilatkoznia a neurológusnak, hogy hogyan tovább. Egyébként azt gondolom, hogy van esély arra is hogy tovább dolgozzon, Illetve ha alkalmazott és a targoncás munkakörből valami miatt ki is zárják, kérheti, hogy más munkakörben foglalkoztassák. Az epilepszia kiváltó oka lehet alkohol és gyógyszer megvonás, agyi sérülés, károsodás, térfoglaló folyamat, központi idegrendszeri gyulladás vagy fejlődési rendellenesség is., Amire érdemes lenne figyelnie, hogy ne fogyasszon lehetőleg alkoholt, akár ez is provokálhatta a tüneteket (de mivel erről nem írt, csak találgatok) Az üzemorvos egyenként úgy igyekszik megoldást találni, hogy főleg az ön és mások testi épsége ne kerüljön veszélybe. Tehát javasolom, hogy kérje a neurológust nyilatkozzon, hogy szerinte vezethet e munkagépet a leletek függvényében vagy sem, ha ő azt írja le, hogy igen akkor valószínűleg az üzemorvos ezt támogatni fogja. Ha mégis epilepsziás lenne és szüksége lenne gyógyszerre bizonyos tünetmentes idő és feltételek után ismét engedélyezhető jogosítvány. Maga is megfellebbezheti a döntést és lehet menni másodfokra szakértő bizottsághoz, aki újra megítéli jogos e a jogosítvány elvétele vagy sem, de ott már fellebbezés nincs. Ezzel kapcsolatban háziorvosa is tud segíteni. Minden jót kívánok üdvözlettel

Megválaszolva: 2023. február 24.

Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek

Mennyi dioptriáig lehet valaki szakács?...
Tisztelt Doktor/nő! Érdeklődni szeretnék, hogy szakács szakma kitanulásához, mennyire lehet rossz az ember szeme? Úgy értem: Van bizonyos nagyságú...
Mit tehetek?
Tisztelt webdoktor! A következő problémával fordulok önökhöz. Születésem óta krónikus vesebeteg vagyok, polycistás a vesém. Második gyermekem születése után...
Éjszakai kézzsibbadás
Pots vagy orthosztatikus hipotenzió
Fejfájás egy hónapja
Vascularis laesiok