Ez lehet az SM-től?

Tisztelt Doktornő! Egy hónapja diagnosztizáltak nálam SM-et. Egy hete arra keltem, hogy homályosan látok, szemnyomáést érzek. Másnapra fényérzékeny is lett a szemem. Elmentem a neurológiára, ahonnan beutaltak a szemészetre és megvizsgáltak. Azt mondták, hogy szemészetileg teljesen rendben vagyok, majd 5 nappal később az első homályos látás napjától számítva volt egy VEP vizsgálatom, aminek ez lett az eredménye: "VEP lelet: 60' mintaváltás ingerlésre elhúzott hullámformájú a VEP. A hullám nem közeledik az alapvonal felé a fő pozitív hullámkomponens után. Jobb oldalon 15're szabályos a hullámforma ép a válasz. Bal oldalon miután szabálytalan a hullám, a P100 Pontosan nem határozható meg. P100: o.d: 111-109 msec. o.s: 106-104 msec. (norm: 90-116 msec.) PERG lelet: Zajszintből alig emelkedik ki némi hullámkomponens. (Talán a bal oldali válasz kissé jobb) P50: o.d: msec. o.s: msec. (norm: 40-60 msec.) Vélemény: Opticus és retinális funkcókárosodás bizonyítható a jó visus ellenére." Az lenne a kérdésem, hogy látóideg gyulladásom lehetett, és emiatt károsodott a látóidegem? Ezt az SM okozta? Illetve lehetséges, hogy amikor fellépett legelőször a homályos látás, akkor volt látóideg-gyulladásom, majd mire eljutottam a VEP-re, addig lecsengett, és addigra már károsodott? Vagy más is okozhat ilyesmit? Köszönöm a választ előre is!

Dr. Keszthelyi Zsuzsanna válasza témában

Kedves Hölgyem!

Igen, akinél SM betegséget diagnosztikáltak, annál majdnem minden esetben a látóideg is sérül. Persze, a látása jó és remélem, hogy így is marad.

Nem minden SM betegség egyforma, reméljük, hogy a látóideg is javulni fog. Kap most valami kezelést?

Arra vigyázzon, hogy ne terhelje túl magát, semmilyen téren. Gondolok itt a sportra, vagy más fizikailag megterhelő dologra.

A felajánlott kezelést fogadja el, szerencsére egyre több gyógyszer van már. Sajnos meggyógyítani egyik sem tudja, de tünetmentessé teheti.

Ha van még valami kérdése, szívesen válaszolok. Neurológusa gondozásba veszi és vele meg tudja beszélni az önnek leginkább megfelelő kezelést is.

Üdvözlettel:

Dr. Keszthelyi Zsuzsa

Kérdés: 2022. december 07., 18:25; Megválaszolva: 2022. december 08., 13:11

Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek

SM vagy más?
Kedves Doktornő! az év első napján jobb oldalra húzó ,erőteljes szédüléssel kerültem sürgősségire.Koponya ct-m negatív lett.Azóta voltam nyaki...
Szédülés, elesés
Tisztelt WEBBeteg! Kedd délután a 15 éves lányunk megszédült itthon, elesett, a fejét beütötte. Vannak pillanatok, amikre nem emlékszik. Mindez...
Vigil komában van a lanyom
A jövőben mire számíthatunk az...
A lányomnak lábmütét után ujraélesztést hajtottak végre aminek következtében az agy oxigén hiányba került azt pontosan hogy meddig volt az agy...
EEG folytatás
Tisztelt Doktornő! Köszönöm válaszát. 6 különböző neurológus látott, ebből ketten nézték meg az EEG felvételt. Az EEG részletesebb...