Epilepsziás görcsroham volt vagy más?

Tisztelt Doktonő! 2021 júniusában diagnosztizáltak nálam sclerosis multiplexet, annak relapszáló-remittáló formáját. Sok tünetegyüttessel járó relapszussal kezdődött, szerencsére 4 napot követő IV-s Solu-Medrol kúra után a tünetek lassan eltűntek és nyár végére mondhatni szinte alig maradt valamilyen maradandó tünetem, életminőségemet nem befolyásolta. 2021 szeptembertől heti 1x Avonex béta-interferon terápiával kezelem magamat azóta is. Tünetmentes, relapszus mentes voltam 2022 augusztusig, amikor is egy rendkívül stresszes időszak után (tényleg elég extrém helyzetek voltak az életemben) egy héten belül 3 alkalommal valamilyen görcsroham jött rám. Előtte nem volt ilyen, ezt követően sem jött elő magától újabb a mai napig. Hirtelen, előjel nélkül kezdődtek, ágyról felkelést követő néhány másodpercen belül, bár egy 3-4 másodperces jelenség megelőzte őket (aura?), kicsit elzsibbadt a bal kézfejem. Ezt követően egy fokozatosan beálló izomfeszesség kezdődött, mely 5 másodpercen belül tetőzött. Minden esetben a bal felemet érintette, bal teljes kar, bal teljes láb és a bal arcom izmait is megfeszítette. Eközben teljes mértékben tudatomnál voltam, eszméletem nem vesztettem el. Görcsös végtagjaimmal elmentem a legközelebbi ülőhelyig, leültem és vártam, hogy elmúljon. A pontos hosszat nem tudom megmondani, de maximum 1 percesek voltak. Az egyébként is esedékes neurológiai konzultációmon említettem orvosomnak (SM specialista) , aki egyből azt mondta rá, hogy epilepszia lesz. Elküldött MRI és EEG vizsgálatra. Az ezekről kapott leletek közül egyikre sem lett ráírva, hogy epilepszia ("Diagnózis: A morbiditás ismeretlen") , de a doktornő a leletek kézhezvétele után ismét megerősítette, hogy ez fokális epilepszia. Erőlteti carbamazepine (Tegretol CR napi 2 x 200 mg) szedését, de ellenálltam neki, mivel gyógyszeres kezelés nélkül sem jött elő újabb roham, és időközben olvastam a tónusos szpaszticitásról (tonic spasm) / disztóniáról, mint SM tünetről. Videókat néztem epilepsziás görcsökről és tónusos szpaszticitásról. Egy epilepsziás görcs sem hasonlított az enyémre, viszont amit a másikról találtam, pont ugyanazok történtek velem is. A szakirodalom is pont ugyanazokat a jellemzőit írta le a tónusos szpaszticitásról, ami az én görcsömre, vagy izomfeszülésemre jellemző volt. Engem az érdekelne, hogy Ön szerint ez epilepszia, vagy az SM megnyilvánulása? A kapott MRI és EEG leleteket alább bemásolom Önnek. (Megjegyzés: Az EEG vizsgálat során hiperventilációs szakasz végére sikerült előidézni ugyanazt a görcsöt/izomfeszülést, ami korábban 3 alkalommal jelentkezett. Nem ismerem, hogy az epilepsziás görcs milyen, de ez tényleg egyfajta izomfeszülésnek tűnik, mintsem epilepsziás görcsnek.) MRI: Az előző, 2022. 04. 25-én készült vizsgálathoz képest új, kb. 10 mm-es góc jelent meg a mesencephalon-pons átmenetben jobb oldalon felszínesen, mely a szomszédos temporalis medialis régiót (gyrus uncinatus) minimálisan szintén érinti. Kontrasztanyag halmozás nincs, a DWI képeken a jelintenzitás magas, ADC-n intermedier. Hemosziderin lerakódás nincs. Más változás nem látható. A hippocampusok szimmetrikusak, szabályosak. EEG: Posterior domináns ritmus (PDR): 11 Hz-es, magas feszültségû, szabályos, stabil, szimmetrikus alpha ritmus. Szemnyitás gátol. Centralis és mellsõ területek: beta aktivitás. Anomáliák: HV alatt egy alkalommal bal oldalon széles mezõvel, az egész féltekére kiterjedõ temporalis maximumú singularis meredek-hullám figyelhetõ meg kissé szabálytalan környezetben. A széles mezõ miatt legjobban a referens montázsban látszik.Egy alkalommal hasonló, jobb túlsúlyú bilateralis meredek-lassú komplexum figyelhetõ meg. Intermittáló fotostimulatio (IPS): követés/photoparoxysmalis reakció nem alakul ki. Vélemény: Rendezett háttértevékenység. Változó oldali túlsúlyú széles mezõvel bíró irritatív eltérés, klinikumtól függõen értékelendõ. Önnek mi a véleménye? Az EEG-n ábrázolódó jelek epileptiform jelek? Megerősíti ez a doktornőt? Köszönöm!

Dr. Keszthelyi Zsuzsanna válasza témában

Kedves Uram!

Jól feladta a leckét most, az orvosainak és nekem is.

Érdekes, de nem gondolnám epilepsziának. A sclerosis multiplex betegség nagyon sokféle képen tud megjelenni, igen. Ezeket a panaszokat is a részének tekintem. Az elvégzett vizsgálatok sem utalnak epilepsziára. Inkább a sclerosis multiplex jelenléte. Az interferon adásával mennyire van összefüggésben? Nem volt láza az interferon adását követően? A gondozó ideggyógyásznak mi a véleménye? Lázas állapot is tud ilyen jellegű panaszokat okozni.

Ha gyakran előfordul, az interferont kell lecserélni egy másik gyógyszerre. Szerencsére több fajta van.

Minden egyéb kérdésére szïvesen válaszolok. Elképzelhető, hogy az interferon mellékhatása.

Üdvözlettel:

Dr. Keszthelyi Zsuzsa

Kérdés: 2022. november 16., 21:21; Megválaszolva: 2022. november 17., 11:02

Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek

SM vagy más?
Kedves Doktornő! az év első napján jobb oldalra húzó ,erőteljes szédüléssel kerültem sürgősségire.Koponya ct-m negatív lett.Azóta voltam nyaki...
Szédülés, elesés
Tisztelt WEBBeteg! Kedd délután a 15 éves lányunk megszédült itthon, elesett, a fejét beütötte. Vannak pillanatok, amikre nem emlékszik. Mindez...
Vigil komában van a lanyom
A jövőben mire számíthatunk az...
A lányomnak lábmütét után ujraélesztést hajtottak végre aminek következtében az agy oxigén hiányba került azt pontosan hogy meddig volt az agy...
EEG folytatás
Tisztelt Doktornő! Köszönöm válaszát. 6 különböző neurológus látott, ebből ketten nézték meg az EEG felvételt. Az EEG részletesebb...