Tikkelés, epilepszia

Tisztelt Szakértő! Megyünk neurológushoz, de addig is szeretnék választ kapni. Kisfiam 6,5 hónapos vákummal született fajasgyengeség miatt, a 41 héten 2770 grammal, a méhlepény kicsit infarktusos volt, vajúdás közben párszor lement a szivhangja, majd visszaállt. Ez okozhat oxigénhiányt? Egyébként 9/10 az apgar értéke. Valamint epilepsziára utaló jeleket vettem észre nála: hunyorgás, vállrángás. Kérdésem az lenne, hogy a tikkelés mitől alakul ki? Valamilyen agyi eredetű sérülés? Jelentkezhet fáradtságtól? Milyen fajtái vannak? Gyógyítható? Epilepszia is lehet? Anyukámnak volt kiskorában epilepsziája, de kinőtte. Mennyire gyakori ez babáknál? Mert én úgy tudom, hogy gyermekeknél fordul elő inkább. És nem tudom köze van-e hozzá, de megállapították nála, hogy laza a hát, nyak es törzs izma, valamint izomtónus eloszlási zavart is. Egyébként sírós, ingerlékeny baba, mindig kézben akar lenni, de persze nem lehet egész nap. Nagyon eleven is Hason nem igazán szeret, ha játszok vele elnézeget, egyébként forog, alkaron támaszkodik, de nem gurul es nem nyomja ki magát nyújtott kézzel egyszerre, csak ha valamelyik oldalra akar a tengelye körül forogni, vagy nézelődni csak azzal a kezével nyomja ki magát. Hason alszik, mert erős volt nála a moro reflex es mindig felébresztette magát, de viszont hason is mielőtt felébred kapálózik, rugdalózik, de így jobban alszik mint hanyatt. Valamelyik oltás válthat ki ilyet? Az éretlen idegrendszer egyébként mit jelent? Mivel kezelhető? A laza izom miatt lehet sírós és fáradékony, valamint feszítheti magát amiatt? Olvastam, hogy a feszítés, sok sírás, illetve hogy nem akar szopizni lehet a foxG1 szindróma is. Bocsánat a sok kérdésért. Köszönöm, Vivien

Dr. Kerekes Éva válasza témában

Kedves Vivien, több kérdése közül csak néhányra tudok válaszolni, többségükre csak a személyes vizsgálat után tud válaszolni a neurológus.

- Igen, a leírt születési körülmények okozhatnak oxigénhiányt, ennek esetleges következményeit a neurológus a vizsgálata során fel fogja mérni. Az izomtónus-eloszlási zavart gyakran okozza a születés körüli hypoxia. Az izomtónus-eloszlási zavar nehezíti a baba mozgás-és beszédfejlődését, azaz az idegrendszer érését. Az idegrendszer éretlenség teljesen rendezhető, mozgásterápiával kezelik a területileg illetékes Pedagógiai Szakszolgálat által működtetett Korai fejlesztőben, és sokat segít, ha a gyermeket mindig hasra tesszük le, mert ezzel késztetjük az idegrendszert arra, hogy a megfelelő irányban haladjon a fejlődése.

- a hunyorgás és vállrángás valószínűleg nem epilepsziás jelenség és biztos nem tikk, teljesen normális jelenség lehet, ezt a neurológiai vizsgálat egyértelműen tisztázza majd.

- Nagymamája gyerekkori epilepsziája apropójából elmondható, hogy az epilepszia gyakran örökölt betegség, de ezek a genetikai eredetű epilepsziák nem félévesen, hanem később kezdődnek. Kisiskolás korban az epilepszia gyakorisága 10 %, de csecsemőkorban jóval ritkább.

- A gyermek nyugtalanságát nem védőoltás váltotta ki. Vannak nyugtalan babák, de az Ön leveléből kitűnik, hogy mennyire szorong, és ezt a szorongását a baba pontosan érzi, és ez őt is nyugtalanná teszi. A baba a laza izomzata miatt lehet fáradékony és feszítheti magát, és sírós is lehet ettől, de egy csecsemő akkor nyugodt, ha szülei nyugodtak és derűsek. Remélem, a neurológiai vizsgálatot követően Önök is megnyugodnak, és derűsen és magabiztosan tornáztatják a babát, aki ennek következtében ügyesen fejlődni fog.

Kérdés: 2022. június 17., 10:31; Megválaszolva: 2022. június 28., 23:42
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Tisztelt Doktor úr mennyire veszélyes...
Tisztelt Doktor úr! Szeretném válaszát minden nap fáj a fejem voltam MRI vizsgálaton amin DVA jobb Celleblarisan csatolom a mellékletet. Nagyon...
Mit jelentek ezek a diagnózisok?
Tisztelt Weborvos! Szeretném megkérdezni mit jelentenek a nagymamám leletein ezek a diganózisok! Agykoponya CT lelet: Leucarosis grad. Elongatio...
Vérvételi eredmény
Üdvözlöm . Érdeklődni szeretnék hogy a vérvételi eredmény a páromnak elméletileg nem jó! A CK eredménye 4000 lett ami a háziorvos szerint magas....
Agydaganat vagy valami más ?
MR Lelet értékelés
A fejemben levő nyomás különbség kiegyenlítése miatt korábban volt fülkürt műtétem, illetve egy tubus került beültetésre (mindkettő jobb...