‘Kifeszülés’

* a kérdés gyermekneurológusuknak szól, de nem találtam meg a listában dr. Kerekes Évát* Kedves Doktornő! Nagyobbik lányom 3 éves múlt, óvodás. Régebb óra látjuk nála, hogy nagy öröm/ izgalom esetén 2 kezét könyékből feldobja, ujjai szétállnak, kissé mintha rángna, ilyenkor az arca is feszes lesz, van, hogy csikorgatja fogait. Ez 2-5mp. Eddig mindig azt mondta mindenki (gyermekorvos, gondozók) , hogy az ő korában ez normális, ám most felmerült a Tsmt. Ez a leépületlen Moro reflex volna? Az nem csak ijedtség esetén lép fel? Kimaradt nála a kúszás. Viszont most felmerült bennem, hogy 8 hónapos húgán is látom földön a hason ‘repülést’, néha mióta ülni kezdett ő is így kifeszül, de neki az arcán nem látom annyira, inkább a kéztartás jellemző. Ő kúszik és még csak most kezd mászni, illetve nála inkább riadalommal, dühvel tudom összekötni a jelenséget. Szóval valószínűleg nem a kimaradt mozgásfejlődési szakasz a lúdas a nagyobbnál, hiszen a kicsinél is fennáll a jelenség, az eltérő mozgásfejlődés ellenére is. (Egyébként a nagy faros császáros volt, a kicsi vbac baba.) Jelezhet ez örökletes neurológiai rendellenességet? Merre induljunk? A TSMT jó irány? Nem szeretnék bennük betegségtudatot kialakítani, fölösleges terápiákra járni, de azt sem szeretném, hogy később emiatt legyenek tanulási nehézségeik, hátrányuk az életben. Ön mit gondol? Köszönöm

Dr. Kerekes Éva válasza témában

Tisztelt Szülő! Természetesen látatlanban nem lehet pontos diagnózist felállítani, de a lerítak alapján súlyos, illetve örökletes betegség betegség gyanúja nem merül fel. A nagyobbik gyermeknél egyetértek a gyermekorvossal, gondozókkal, hogy ez normális jelenség, és nem gondolom, hogy neki TSMT kezelésre lenne emiatt, illetve a kimaradt kúszást így utólag nem biztos hogy be lehet pótolni, bár a TSNT kezeléstől minden gyermek sokat ügyesedik.

A 8 hónapos gyermek "repülése" esetleg igényelhet mozgásfejlesztést, bár ha már kúszik és kezd mászni, akkor valószínűleg minden rendben lesz a mozgásfejlődésével. Az ő esetében, ha kétely van, akkor talán érdemes gyermekneurológiai vizsgálatot kérni, illetve a TSNT kezelést végző szakemberek is meg tudják mondani, igényel-e a csecsemő mozgásfejlesztést. Addig is most nyáron legyen a kislány éber állapotban mindig a földön, mindig tegyék hasra.

Kérdés: 2022. május 22., 21:53; Megválaszolva: 2022. május 29., 17:57
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Köhögéskor erős fejfájdalom
Tikkelés, epilepszia
MR-lelet értelmezés
Reggeli kozerzet
Koponya MR vizsgálati lelet...