Látás problémák

Tisztelt Doktor Úr! A barátnőm problémájával kapcsolatban szeretnék segítséget kérni. Már másodszorra jelentkezik látás probléma a jobb szemében. Tegnapelőtt egy szélesebb, a végén meghajlított, inkább homogén, elmosódásszerű egyenes jelent meg centrális látóterének aljáról, kicsit talán a perifériás látótérből benyúlva (vertikálisan) , ami elvileg a vak foltig nem ért be. Pislogásra erősödött, mint pl. egy vaku beégés, pislogás nélkül eltűnt. Csukott szemmel világosan jelentkezett. Szakaszosan eltünedezett, pár óra után teljesen megszűnt. Tegnap reggel újra megjelent, viszont amikor odaért a szemészhez már nem jelentkezett a probléma. A szemészeti vizsgálat sem látótér kiesést, sem szemidegi eltérést, sem más szemmel kapcsolatos elváltozást nem észlelt. A szemnyomása 15hmm a c/d 0.2 volt, a szemideg határai élesek, amiket megfelelőnek írtak le. Továbbküldték neurológiára, ahol a vizsgálatokkal semmit nem találtak. CT-t vetették fel, de a várandóssága miatt erre nem kerülhet sor. Magán MRI lehetséges alternatívaként, azt tudom. Itthon csináltunk még internetes szín teszteket és villogás érzékelést is, a 60Hz-et teljesen jól érzékelte azzal a szemével és a szín átmeneteket is jól rakta össze. Hetekkel ezelőtt volt egy hasonló, hogy a monitort nézve egy derékszögű vonal égett be a látásába, amin apró, fraktálszerű mozgásokat észlelt. Ez erősebb volt, mint a tegnapi, de 20 perc után teljesen eltűnt. Lényeges, hogy egy oldali a jelenség, erre esküszik. Lehetne mondani, hogy a monitor okozza, de tegnap és tegnapelőtt rá se nézett a monitorra. Migrén évek, talán évtizedek óta jelentkezik nála, mostanában is volt néhány, de korábban egyáltalán nem párosult vizuális jelenséggel, most pedig időben 1-2 nap különbség volt. Van bármi ötlete a jelenségre vonatkozóan? Nyilvánvaló okokból a papillödémától félek legjobban, de úgy tudom, arra elég szenzitív a szemészeti vizsgálat. Talán a csukot szemmel való fényes megjelenés és a féloldaliság lehet a kulcs a differenciáláshoz. Köszönöm! Kicsit sokat írtam, de próbáltam a lényeget összeszedni.

Dr. Fehér Gergely válasza migrénes fejfájás témában

Kedves Kérdező!

Harmadik félről érdemben nyilatkozni nem tudok anekdotikus adatok alapján. Felmerül aura migrén nélkül lehetősége, a migrénről bővebben itt olvashat: https://www.webbeteg.hu/cikkek/fejfajas_migren/22853/auraval-jaro-migren

Koponya MR vizsgálat megnyugtatón tisztázni tudja a dolgokat.

Üdvözlettel:

Dr. Fehér Gergely

Dr. Fehér Gergely
Kérdés: 2022. május 10., 22:05; Megválaszolva: 2022. május 14., 08:39
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Köhögéskor erős fejfájdalom
Tikkelés, epilepszia
MR-lelet értelmezés
Reggeli kozerzet
Koponya MR vizsgálati lelet...