Agykamra tágulat

Tisztelt Doktor Nő/ Úr! A kislányom január 5-én született nagy fejkörfogattal (39 cm, ez ma már 38 cm) ami miatt készítettek neki koponya UH-ot. A leleten ez áll: a liquorterek norm. tágasságúak.A középvonal megtartott helyzetű.Az oldalkamrák között kisfokú asszimetria látható.Bal oldalon teljes hosszában az oldalamra kissé tágabb.Coronális metszetben frontalis szarv 6-7 mm.A III.agykamra 5 mm tág. A IV.agykamra jó helyzetű,nem tágabb. Bal oldalon az occipitalis szarv jelzett (9mm) .Az agyállományban kóros reflectivitás nem látható. A kérdésem az lenne ,hogy mi várható? Mennyire rossz eredmények ezek? Elmúlhat magától ? Nagyon aggódom! Egyébként a kislányommal minden más rendben van (hallása,látása) nagyon figyelmes, érdeklődő , ügyesen forgatja,tartja a fejét! Előre is köszönöm válaszát!

Dr. Kerekes Éva válasza témában

Kedves Szülő! Csak az fenti koponya UH alapján nincs ok aggódalamra, ha a gyermek élénk és figyelmes, és nem aluszékony. Az UH-n alapján egyértelmű, hogy valami történhetett, ami kissé tágabb és aszimmetrikus kamrarendszert hagyott maga után. Hogy mi volt ez a valami, az a Ön kérdéséből nem derül ki, de úgy gondolom, hogy a gyermekorvosukkal ezt már megbeszélték. A további prognózis megítélésére egy UH lelet nem elégséges, erre is a gyermeket VIZSGÁLÓ/KEZELŐ orvos a kompetens. Lehetséges, hogy fognak majd kezdeményezni idegsebészeti szakvizsgálatot, de ezekre a jogos kérdésekre nem az interneten, hanem a gyermeket személyes vizsgálat útján ellátó neurológustól vagy idegsebésztől kap majd választ. Látatlanban egy lelet alapján felelőtlenség lenne bármi konkrétumot mondani.

Kérdés: 2022. január 16., 12:13; Megválaszolva: 2022. január 19., 16:06
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Mr lelet véleményezése
Mri lelet (Dva gyanú )
MR vizsgálat eredménye
Látás problémák
Csecsemő septum pellucidum hiánya