Agyi MR vizsgálat kiértékelése

Tisztelt Doktor Úr! Leletem érthető elmagyarázását szeretném kérni, van-e komoly problémám, és javaslat, hogy mit tehetek megszüntetésére, javítására? 64 éves nő vagyok, 170/94, magas vérnyomás gyógyszerrel (Nebivolol 1x1, Portiron 1x1, és Lercaton 1x1) kezelve, mozgásszervi problémáim vannak. Egyéb betegségről nem tudok. A fejemmel probléma nem volt. Infóként: kb. 25 éve egy mosdóban elcsúsztam, és egy beton küszöbre estem a jobb halántékommal, elájultam pár percig. De gondolom ez már "elévült".: -) Az MR vizsgálatot magamnak kértem, mivel a fej baloldalán sistergő hangot hallok. Fülésznél ezzel még nem voltam. A vizsgálat Hitachi Aperto Lucent 0,38 Tesla típusú készülékkel készült. A vizsgálat során T2-súlyozott axialis, coronalis, T1-súlyozott sagittalis, diffusio súlyozott, FLAIR, valamint TOF - MRA mérések készültek natívan. Középhelyzetû, kissé tágabb, szimmetrikus kamrarendszer. Egyenletesen szélesebb extraventricularis liquorterek. Mko. frontalisan a fehérállományban egy-egy 3-4 mm-es jeldús góc látható a T2 hatású képeken. Diffusio gátlás nem detektálható. Térfoglalásra, nyomásfokozódásra utaló jel nincs. Szabályos hypophysis. A TOF MRA képeken a VB rendszer és a Willis-kör erei szabályosan ábrázolódnak. Aneurysma, érmalformatio nem látható. Légtartó paranasalis sinusok és pyramis sejtrendszerek. Szabályos cranio-cervicalis átmenet. Vélemény: Atrophia cerebri et cerebelli Multiplex chr. lacunaris isch. vasc. laesiok. Köszönöm megtisztelő válaszát. tisztelettel: lázárné

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Fehér Gergely válasza MRI vizsgálatok témában

Kedves Kérdező!

Az MR felvétel indokáról nincs semmi a leírásban, így nehéz bármit is mondani, hiszen Önt gyógyítjuk és nem az MR képet. Leginkább magasvérnyomás-betegségre utaló eltérések vannak az MR-en, de mindenképpen a tünetek tükrében értékelendő, maximum erős általánosításnak fogható fel így a véleményem.

Üdvözlettel:

Fehér Gergely

Dr. Fehér Gergely
Kérdés: 2021. november 08., 14:39; Megválaszolva: 2021. november 12., 16:46
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Mini infarktus
Koponya MR vizsgálat
Tisztelt Dr. Fehér Gergely Ezen dokumentum alapján két neurológus és egy kardiológus mondott véleményt . Az egyik neurológus szerint egy mini...
Agykoponya MR natív vizsgálat
Krónikus fejfájás, szédülés...
Tisztelt Doktor úr! Körülbelül egy éve tartó krónikus fejfájással küzdök, a fejem hátsó részén a tarkóm felett egy pontban lévő fájdalom...
Kezdődő SM betegség jelei?
A 19 éves fiamnál csináltak MR vizsgálatot családon belüli stroke (apa esetében) és agyi aneorizma (testvér) halmozódás miatt. Erdmény:...