Nyeléssi probléma okai

Tisztelt Doktor úr! Édesanyámnak már kb. 10 éve vannak nyelési problémái.Egyre nehezebben tud lenyelni bármit is,a gyógyszerek bevétele is nehézkes.Keringési problémák miatt (ischaemiaás szívb.,magas vérnyomás,) többféle gyógyszert szed. Ezeket alul felsorolom. Koponya CT lelet szerint (2018) több kisebb laesio található az agy különféle részein,melyek valószínűleg infarctusok következményei. Ezeket utólag vették észre. Emlékezetkiesés nincsen,beszédzavar nincsen, leszámítva néhány kisebb szótagtévesztést. Intelligencia,szókincs átlag feletti. (3 idegen nyelv még mindig megy) Parkinson-kór nincs. Az agyban az érhálózat nagyon kanyargós. Mozgási zavar nincs,reflexek rendben.Szaglás,hallás lecsökkent,talán 10%-os. Ami van: krónikus alvászavar,szorongás, BPPV több ízben, forgó szédülések nincsenek. Alkalmi egyensúlyzavarok vannak.- Mivel édesanyám nagyon hárítja a beszélgetést a nyelési zavarról,főleg,miután többször súlyos félrenyelés történt,mely majdnam fulladással végződött,kérdezem,hogy köze lehet-e az említett laesióknak a nyelési reflexhez,illetve lehet-e szó izomsorvadásról,vagy egyébről? Fül-orr-gégész látható elváltozást nem érzékelt. Sajnos képet nem tudok csatolni,mert nincs.Köszönettel,Zoli1965.Sopronból

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Fehér Gergely válasza koponya CT eredménye témában

Kedves Kérdező!

91 éves korban 10 éve fennálló problémák esetén valószínűleg az állapot nem javítható. Az egyetlen gyógyítható kórkép, ami neurológiai szempontból esetlegesen szóba jöhet (a szellemi leépülés okozta tünetek, illetve esetleges izomsorvadás mellett) az egy izombetegség (myasthenia), de ez csak erős tipp a részemről. Nem tudom, történtek-e belgyógyászati vizsgálatok esetleges nyelőcső-szűkület, illetve egyéb betegségek irányába, ezt igen célszerű lenne elvégezni. Kérem, egyeztessen háziorvosával első körben, néhány mondat alapján a beteg ismerete, vizsgálata nélkül nehéz érdemben véleményt adni.

Üdvözlettel:

Fehér Gergely

Dr. Fehér Gergely
Kérdés: 2021. október 29., 12:55; Megválaszolva: 2021. október 30., 08:30
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Koponya CT lelet
Kérem Önt, szánjon rám néhány percet a drága idejéből, s szíveskedjen megválaszolni a problémámat. Külföldön dolgozom, s jelenleg nincs...
CT vizsgálat eredménye
Tisztelt címzett! Gyerekkorom óta küzdök fejfájással.Nem rég voltam CT vizsgálaton, és szeretném ha elmagyarázná mit is jelent a leletemen...
Krónikus fejfájás, szédülés...
Tisztelt Doktor úr! Körülbelül egy éve tartó krónikus fejfájással küzdök, a fejem hátsó részén a tarkóm felett egy pontban lévő fájdalom...
Kezdődő SM betegség jelei?
A 19 éves fiamnál csináltak MR vizsgálatot családon belüli stroke (apa esetében) és agyi aneorizma (testvér) halmozódás miatt. Erdmény:...