Lázgörcs/epilepszia?

Tisztelt Doktor Úr! Fiamnak egy hete volt a 9.ik lázgörcse (4 éves) . Az elsö 10 hónaposan volt. Mi Magyarországon lakunk, viszont a terápiát még Bécsben kezdtük meg amikor még ott laktunk, azóta is oda járunk kontrollokra. Ausztriában más a „terápia“ mint otthon, itt nem adnak epilepszia gyógyszert a lázgörcsre, akkor sem ha már több volt – azt tudom, hogy Magyarországon ez a bevett szokás (legalábbis Nyugat Magyarországon, akikkel eddig beszélgettem anyukákkal ez a tapasztalat) . Kisfiam 5 hetes kora óta járunk EEG-re, mivel 5 hetesen elkapott egy betegséget. Akkor vettek gerincvelöböl mintát, mert nagyon rosszul volt, mivel a vérböl vett mintánál minden negatív lett, gerincvelö mintából parechovirus fertözést mutattak ki nála (Magyarországon úgy tudom nem így hívják ezt a vírust, de németül/angolul igen) , ami kisbabákra nagyon veszélyes és akár halálos is lehet. Nem tudom, hogy ez kiválthatta nála a görcsre hajlamot? Nálunk nincs senki a családban akinek lázgörcse vagy akár epilepsziája lett volna. Bár akkor 5 hetesen nem volt görcse, az csak 10 hónaposan jött ki nála elöször. Azt még szeretném megemlíteni, hogy az is feltünt, hogy minden ilyen görcsrohami napon "fura szájszaga" van (amúgy soha, fogai is rendben vannak) és sok vízet kér. Volt férjem egyszer látta fiunkat görcsölni, neki is ez tünt fel neki, mivel apuka 1-es tipusú (inzulinos) cukorbeteg, hogy nincs e ezzel összefüggésben a görcsroham illetve a hirtelen testhöemelkedés. Mostani görcs rohami estén 9,7 volt neki a cukra, ami másnapra visszaállt - úgy mint a testhöje és azóta sem magas. Nem tudom van-e összefüggés, de az ügyeleten ill amelyik orvosnak eddig említettem nem foglalkoztak a cukrával. Hogy folytassam a történetünket: Tavaly májusban volt a legutolsó görcse, utána nyáron kivette a fül orr gégész az orrmanduláját, ettöl kezdve mostanáig nem is volt egyáltalán beteg. Múlt hétvégén köhögött, tüsszögött, fül orr gégészhez mentünk, aki mondta, hogy nagyon csúnyán folyik neki hátra a genny és ez most bakteriális fertözés. Addig nem volt láza. Kedden délelött 37 körüli volt neki a hömérséklete, ebéd körül kezdett hirtelen megemelkedni és 1 órán belül 40 (!) fokos láza lett, begörcsölt (most több mint egy év után megint) , anyukámék benyomták neki a görcsoldót amit azonnal kikakilt (abban a pillanatban) úgyhogy benyomtak neki még egyet. Az talán hatott, bár azt is pár perc után kikakilta (Sajnos az elözöknél is ez volt, hogy rögtön visszajött neki a fenekéböl) . Aztán órákon belül a 40 fok visszament megint 37-re, azóta se volt szükség lázcsillapításra. Amit így anyukaként és nyilván csak laikusként tudom megemlíteni, hogy eddig mindig csak bakteriális fertözésnél kapott görcsöt (tehát nem az összes lázas állapotnál) illetve mindegyik ugyanígy történik, hogy reggel, délelött, nappal semmi jele annak, hogy beteg lesz (tavalyinál pl még az orra se folyt) , és a 37böl felugrik neki 1-2 órán belül 40-re. Illetve az összes görcs alvás közben jelentkezett nála, elalvás után kb 1-1,5 órával. Másnapra meg visszamegy a höje megint 37 fokra. Eddig az összes EEG-nk negatív volt, tavaly szeptemberben volt egy megjegyzés az EEG leleten, hogy épp a határon belüliek az értékek vagy már a határértéket súrolják, akkor nem is mondott rá semmit a doktornö. Most auguszusban pedig teljesen ledöbbentem, amikor a föorvosnö azt mondta, hogy sajnos nem lett jó az EEG-je, látszanak kilengések, meg is mutatta a fején, hogy a bal oldalán egy kis részen vannak ezek. Németül az áll a papirján, hogy „zerebrale Erregungsbereitschaft“, amit úgy értelmezek, hogy folyamatos feszültségállapotban van, bár a magyar neurológiai szakkifejezést nyilván nem tudom. Azt is említette doktornö, amíg nem lesz láz nélküli görcse nem kell gyógyszert szednie, de kontrollálatlanul nem maradhat és így van esély rá, hogy mégis epileptikus háttérrel rendelkezik. 9 havonta kell EEG-re mennünk és felírni mikor volt és hány görcsrohama és meddig tartott. Köszönöm elöre is ha tud bármi tanácsot adni! N.Márta

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Kerekes Éva válasza témában

Kérdés: 2021. szeptember 22., 14:53;
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Agydaganat ? Van egyértelmű tünet ?
Főoldal / Orvos válaszol / Fájdalom Agydaganat? Tisztelt Doktor Úr! Kicsivel több mint egy hónapja küzdök néhány aggasztó tünetettel. Kb 5 hét...
Milyen betegségre utalhat a tünetek?
1 éves kisfiú agykamra tágulat
Üdvözlöm! Kifiam 1 éves le van maradva a mozgás fejlődésben nagyon ezt a diagnózist kaptunk a koponya mr után.Szeretném tudni ez a diagnózis...
Koponya MR+angió vizsgálat eredmény
Tisztelt Doktornő! Több, mint 1 éve tartó enyhe fülzúgás és bizonyos helyzetekben észlelt enyhe egyensúly zavar miatt kértem koponya MR...
Fülzúgás, füldugulás
Tisztelt Doktor úr, 3 hónapja füldugulást érzek a bal fülemben, és cseng a fejem, nagyon zavaró (ha kinyitom a számat "cuppanást" érzek a...