Aurás migrén kezelési lehetőségek

Tisztelt Doktor Úr! 33 éves édesanya vagyok, biológus; 2 kisfiam van, 5 és 7 évsek, és körülbelül 25 éve küzdök fejfájással. Az érdeklődés, mellyel Önhöz fordulok, terápiás javaslat kérése lenne, aurás migrénnel küzdök. A gyerekek születése idején a migrénes rohamok szinte eltűntek, de a közelmúltban olyan mértékűvé fokozódtak, hogy az életminőségem nagy mértékben rontják, heteken keresztül folyamatosan jelen vannak. 2003-ban volt egy részletes kivizsgálás, ott nem találtak semmi kóros eltérést. Most megint elkezdtem utána járni, több ideggyógyásznál is jártam. Kaptam beutalót MR-re, ami még nem valósult meg, illetve Valproát szedését javasolták, amibe nem nagyon szeretnék belevágni; Divascant próbáltam 3 havi kúrában, sajnos nem volt hatásos. Milyen kezelési lehetőséget tudna nekem javasolni, hová fordulhatnék.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Fehér Gergely válasza migrén kezelés témában

Kedves Kérdező!

A migrén kezelése alapvetően kettős, ha ritkán (azt havi 3-4 alkalomnál nem többször illetve nem napokig elhúzódóan) van fejfájás, akkor ún rohamterápiát alkalmazunk, ami fájdalomcsillapító vagy migrénellenes szer ún. triptán alkalmazása javasolt. Ha a fejfájásos napok száma elszaporodik, akkor ún megelőző kezelést kell beállítani, ami egy mindennapos gyógyszerszedést jelent fél éves időtartamban a fejfájás kordában tartása céljából. Hangsúlyoznám, hogy nyakló nélkül nem lehet fájdalomcsillapítókat szedni, mert egyrészt súlyos mellékhatásaik lehetnek (gyomorvérzés, veseelégtelenség stb), másrészt faramuci módon a fejfájást rontani tudják (ún. analgeticum abusus fejfájás). A megelőző kezelésben sokféle gyógyszer használatos a vérnyomáscsökkentő szerektől át a depresszió elleni szerekig (illetve eredetileg annak lettek kifejlesztve). A Convulex az egyik leghatékonyabb migrénellenes szer, noha eredetileg epilepszia kezelésére fejlesztették ki, de alacsony dózisban migrén kezelésére is kiváló. Ha fenntartásai vannak, célszerű a felíró orvossal egyeztetnie, egyéb szerek is rendelkezésre állnak.

Üdvözlettel:

Dr. Fehér Gergely

Dr. Fehér Gergely
Kérdés: 2021. május 31., 10:59; Megválaszolva: 2021. május 31., 20:12
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Migrénellenes gyógyszer
Kedves Doktor! Évek óta használom az 50mg-os Cinie-t migrénes rohamok csillapítására, legtöbbször igen hatásosan. Mikor nem hat, akkor viszont a...
Mi ez a csík a lábamon?
Kedves Doktorúr! Bal lábam talpán néha fura zsibbadásszerű érzéseket érzek és a farizomban görcsök szoktak jelentkezni hosszabb gyaloglás...
Normális jelenségről lehet szó?
Tisztelt Doktor Úr! Két kérdést szeretnék önnek feltenni. Először is, azt elmúlt időszakban többször tapasztaltam, hogy a szemem sarkából egy...
MRI értlekmezés
Sclerosis multiplex