Als vagy egyéb?

Kedves Doktornő! Már többször írtam Önnek, és mindig kedvesen válaszolt, ezért merem ismét zavarni. A panaszaim tavaly decemberben kezdődtek. Szemen, arcon, majd később lábon is izomrángással. Akkor elmentem egy neurológushoz, aki ENG vizsgálatot csinált, amely nem talált eltérést, magnéziumot, milgammát, stresszmentes életet javasolt. Eltelt néhány hónap, közben megjártam 3 újabb neurológust,akik szintén nem tartották relevánsnak az én ALS-től való félelmemet. Május végén elmentem Budapestre egy ENG/EMG vizsgálatot csináltatni dr. Simó Magdolnához, akit ennek a specialistájának neveznek, és semmiféle eltérést nem talált a vizsgálatkor. Azóta újabb 3 neurológus vizsgált, mindegyik kizárta az ALS-t. Izomrángásaim továbbra is megvannak.Lábon, arcon,kézen, lapockánál, szemnél, gyakorlatilag bárhol. (nagyon ritkán még talán nyelven is) Van hogy csak látom a vádlimon, ha 10-15 mp-ig nézem, és van amikor érzem is. Pöckölgetésre is provokálható a rángás, de ez főleg a jobb vádlin. Én mintha a nyelvemen, a beszédemen is éreznék változást, a járásomba is van hogy a külső talpélen járok gyakrabban, de a környezetemet kérdezve senki nem tapasztalja ezeket rajtam, nem változott szerintük a beszédem, járásom se stb.Néha azt érzem, hogy a rágóizmaim elfáradnak hamar, mintha nehezebben menne le a falat stb. De ha nem figyelek erre, nem érzem. Van, hogy egy nap 15-16 km-t is gyalogolok. 1-1 negatív lelet után megnyugszok, de sajnos egyre rövidebb ideig tart ez a megnyugvás. 1 hónapja kb rendszeresen vannak pánikrohamaim, ahol fulladok, meneküléskényszer, izzadás, kipirosodás stb jelentkezik.Ezek ellen járok most akupunktúrára, hátha segíteni. Gondolom levelemből kitünt, hogy stresszes, aggódó, szorongó ember vagyok. Elképzelhető, hogy ennyi orvos, vizsgálat, műszeres teszt után mégis fennálljon az ALS? Mi okozhatja ezeket az izomrángásokat? Tavalyi évben fejfájás miatt készült koponya CT/MRI negatív. Válaszát várva, köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szappanos Zsuzsanna válasza ALS-től való félelem témában

Kedves Kérdező!

Leveléből kiderül, hogy tavaly december óta 8 neurológus vizsgálta Önt,és két alkalommal ENG vizsgálat is történt,negatív eredménnyel.

Amit kiolvasok a beszámolójából, az nem csak szorongás,hanem egy fokozattal súlyosabb,kényszeres viselkedés,nosophobia, azaz betegségtől való félelem. Az újabb és újabb negatív vizsgálatok nem segítenek, ellenkezőleg.

Állapotát nem gyógyszeres kezeléssel, hanem speciális pszichoterápiaval,konkrétan viselkedésterápiaval lehetne javítani, esetleg véglegesen meggyógyítani.

Jó lenne,ha egy ilyen szakemberhez fordulna a problémájával.

Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna

Kérdés: 2020. október 12., 06:49; Megválaszolva: 2020. október 12., 07:14
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Mi lesz, ha lejár az egy év?
Mi lesz, ha lejár az egy év?
Mri tovabbi kerdes segitseg ....
Agy mri angio nativ es kontrasztos...
Koponya MR és MRA vizsgálat...