Szükséges-e a carotis műtét elvégzése?

Tisztelt Doktornő! A jobb oldali carotis 90%-ban el van záródva. A CT vizsgálat viszont kimutatta, hogy a fokozatos elzáródás létrehozott egy elkerülő érhálózatot, amely az agy vérellátását biztosítja.Ebben az esetben is mindenképpen szükséges lehet a műtét, vagy elkerülhető az? A műtéti kockázat úgy tudom igen nagy, a szélütés veszélye végett. Panaszmentes vagyok, kisebb átmeneti szédülés miatt carotis uh. vizsgálata során derült ki a meszesedés. A CT vizsgálat eredményéből még kiemelnék néhány elemet, ami talán fontos lehet a válaszát illetően: Parietalisan egy kb.23 mm-es corticalis-suborticalis lokalizációjú hypodenzitás figyelhető meg, mely régi infarcus represental. Egy további, hátsó területi határzónának megfeleltethető háromszög alakú hypodenzitás mutatkozik jobb oldalon, melynek legnagyobb átmérője 25mm. A nucleus caudatus fejben egy 6mm-es chronikus lacunaris infarctus nyoma. A jobb carotis communis és longált interna átmenetében durva meszes plakk 90%-ot meghaladó szűkületet eredményez. Az ér az ellenoldalinál kissé kisebb kaliberrel, de további focalis szűkület nélkül telődik. A jobb vertebralis eredésében látható meszes plakk mérsékelt szűklettel jár. Kérem a lehetőségekhez mérten mielőbbi válaszát, mert a műtét időpontáról pár napon belül döntés születik. Köszönettel!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szappanos Zsuzsanna válasza Carotis műtét témában

Kedves Kérdező!

Az Ön esetében, figyelembe véve, hogy a vérellátási hiány már több kisebb stroke-ot okozott,és amúgy az agy vérellátása a kolletarális keringés által nagyjából elégséges,a műtét valóban nagyobb kockázattal jár. Ennek mérlegelése az Önt esetleg megműtő orvos feladata. A végső döntés ellenben mindig a betegé.Kívülállóként én ebben nem vagyok kompetens.

Minden jót kívánok.Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna

Kérdés: 2020. szeptember 19., 10:56; Megválaszolva: 2020. szeptember 20., 08:18
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Koponya MR és MRA vizsgálat...
Ez lehetséges nyelvsorvadás?
Jelezhetnek ezek valami komolyabb...
Lovas baleset után visszamaradt...