• 15 hónapos kisfiamnak örömében hevesen jár keze lába. Ez normális?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő! Kisfiam 15 hónapos. 9 hónapos kora óta fejlesztőhöz járunk, mert nem tudott mászni. (Mint kiderült, gyenge volt a háta és karja). Majd a tornákat követően 10 hónaposan elkezdett mászni, ülni, felállni. 1 hónapja megy önállóan. Okos, értelmes, jól eszik, jól alszik. Összességében szépen fejlődik, bár szavakat még nem mond. Ami aggodalommal tölt el, az az, hogy egészen pici kora óta motorozik a kezével és rúg-kapál. Ez még most is tart, annyiban változott, hogy csak akkor csinálja, ha örül, izgatott. Teszem azt ül és mutatjuk neki a kedvenc könyveit, vagy játékát, esetleg megszólal a kedvenc dala, jár keze, lába, de nagyon hevesen, még grimaszol is hozzá, teljes extázis. Ki lehet zökkenteni belőle, de megmondom őszintén, aggódok ez miatt. Ha áll és úgy hallja meg a kedvenc dalát,akkor is "ráng" a keze. A fejlesztő szerint nincs ok aggodalomra, az izgalmát így mutatja ki, majd elhagyja. Egyenként ha sétál, néha akkor is lóbálja a kezét, de ez lehet még az egyensúlyozás része. Mit gondol, szükséges megmutatni szakembernek? Nagyon szépen köszönöm!

        Dr. Kerekes Éva válasza a viharos mozgás témában

        Kedves Érdeklődő, a leírtak alapján szerintem minden rendben. A gyermek nagyon szereti a zenét, a sétát, és még sok mindent... Ha ki lehet zökkenteni, azaz kontaktust lehet vele teremteni, akkor ez nem kóros jelenség. Ha tudni fog mér futni, ugrani, akkor le tudja majd vezetni azt az energiát, amit az öröm okot neki. A zene alatt érzett extázisra való képesség pedig hatalmas kegy az égiektől, mert soha sem lesz magányos, aki a zenét szereti. Ezek a rugkapálások nagy örömet okoznak neki. Sok vidám, aggodalommentes zenés időtöltést kívánok !


        Kérdés: 2020. szeptember 10., 16:52; Megválaszolva: 2020. szeptember 10., 21:50

      • Kérdések és válaszok a témakörben: