• Végtagok betegsége

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő! Testvérem több évtizeden át ülőmunkát végzett, intenzív számítógép használat mellett, ami a nyakán „banyapúpot” eredményezett, sűrűn előforduló migrénes fejfájással. Már több mint egy éve, hogy felső végtagjait erőtlennek érzi, vállfájdalmai vannak, a lábaiba pedig villamos áram-szerű szúrások érkeznek, ami a lábak sűrű rángását/rándulását okozza, főként ülő- és fekvő helyzetben. Karjai éjszaka időnként elzsibbadnak. Az EEG vizsgálat és a labor nem mutatott ki kedvezőtlen eltérést. Jelenleg Rivotrilt szed, ami az éjszakai pihenését tudja biztosítani. Az MR vizsgálat eredménye a következő; A nyaki gerinc szakaszról T1, T2, T2 Fs dixon sagittalis, T2 coronalis, valamint a C.III,IV,V,VI korongról T2 gradiens axialis síkú felvételek készültek. A C-lordosis íve megtartott. A corpusmagasság szabályos. A korongok víztartalma csökkent. A cranio-spinalis átmenetben kóros nem ábrázolódik, a myelon jelmenete megtartott. C.III. korongon bal paramedialis kis protrusio észlelhető. C.IV. korongon szintén bal paramedialis protrusio ábrázolódik, itt a ventralis liquortér szűkített. C.V. korongon széles medialis, bal foraminalis jelentős protrusio észlelhető. A liquortér szűkített, a myelon balról kissé comprimalt. C.VI. korongon szintén széles medialis, bal foraminalis protrusio ábrázolódik. Kérem szíves válaszát arra vonatkozóan, hogy az MR ad-e és milyen magyarázatot a problémákra, vagy milyen további vizsgálatok indokoltak és mi az, amit saját maga megtehet a javulás érdekében? Köszönettel várom válaszát!

        Dr. Szappanos Zsuzsanna válasza a nyaki porckorong témában

        Kedves Kérdező! A nyaki gerinc MRI a IV-VI csigolya közti porckorongokon sérvesedést igazol, melyek a kilépő idegygököt összenyomva okozhatnak felső végtagba sugárzó fájdalmakat.Az AV-on észlelt rángásokat ez a vizsgálat nem magyarázza. Sajnos, a képalkotó vizsgálatok csak szakember által végzett fizikális vizsgálattal együtt értékelhetők.A gépek a jó orvosokat nem fogják helyettesíteni. Jó lenne az ágyéki gerincről is MRI vizsgálat, majd a leletek birtokában egy tapasztalt neurológus véleményezése.Addig is a könnyű mozgás, gerinctorna végezhető, bár ebben is a legjobb, ha szakember, jelen esetben gyógytornász irányítása segítségével történik. Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsann


        Kérdés: 2020. augusztus 03., 17:39; Megválaszolva: 2020. augusztus 04., 06:37

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Bőrbetegségek a lábon
        Készülj fel a második hullámra!