• Aura migren, fejfajas nelkul?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Üdvözlöm! Lassan 8 hónapja volt egy valószínűleg aura migrénes eseményem, ám fejfájás és minden egyéb tünet (pl. hányás, gyengeség vagy a szavak megformálásának nélkül. Ma ismét jelentkezett, ismét eléggé tipikus tünetekkel, az elején csak úgy érzem, mintha fáradt lenne a szemem illetve apró vakfoltjaim lennének ,majd megérkezik a villódzás és 10-15 percen belül el is vándorol a perifériám irányába mintha mi sem történt volna, persze azért kicsit leszív a dolog. Azt nem tudnám kijelenteni, hogy csak az egyik szememre volt jellemző a dolog,de a bal oldalon dominánsabb volt azért. Mivel egyszer már jelentkezett, ezért a pánik jóval kisebb mértékű volt a múltkorinál. Ami közös lehet a kettőnél: mindkettő előtt eléggé stresszes/szorongásos időszak után történt és nem annyira ideális "alvásritmusos" hetem volt előttük. Aggódnom kellene, hogy 7-8 hónapon belül megtörtént kétszer, vagy ez még azért a vállalható kategória? Olvasom, hogy sok embernél akár napi, heti szinten is előfordulhat. Ám azért aggódom. “Normalis” migrenem nem volt eddig eletem soran.

        Dr. Szappanos Zsuzsanna válasza a migrén aura témában

        Kedves Kérdező ! A csak szemtünetekkel járó migraen nem túl ritka, mindenképpen jóindulatú. Az Ön esetében a 7-8 hónap utáni ismétlődés nem mondható aggasztónak.Annál inkább a stresszes, szorongásos időszakok, melyek ismétlődnek az életében.Ez ellen hatásosan kéne felléni.Az alvászavar minden formája komolyabb betegségek kiindulópontja lehet, ezért szintén kezelendő.Összességében a fejfájás nélküli migrén aura hátterében központi idegrendszeri betegség nem valószínűsíthető. Bizonytalan esetben nem árt egy koponya CT vizsgálat, ami nem sürgős, de hasznos. Minden jót kívánok. Üdvözlettel: dr.Szappanos Zsuzsanna


        Kérdés: 2020. január 16., 08:42; Megválaszolva: 2020. január 16., 15:59

      • Kérdések és válaszok a témakörben: